Престрелката между ГЕРБ и БСП за водната концесия на София продължава

Престрелката между ГЕРБ и БСП за водната концесия на София продължава

Престрелката между общинските съветници на ГЕРБ и БСП за водната концесия на София продължи и днес, след като в четвъртък социалистите напуснаха сесията на Столичния общински съвет (СОС) обидени на обвиненията в лобизъм.

БСП иска разваляне на концесията с реферндум. ГЕРБ са против, защото ще трябвало да се платят огромни неустойки, достигащи до 1 млрд. лв.

Ефектът за столичани е, че “Софийска вода” иска ново поскъпване на водата до 2 лв. за кубик. В момента се плаща по 1.74 лв. Засега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е одобрила исканото увеличение.

БСП: етичната комисия да провери зам.-председателя на СОС

Общинските съветници от БСП искат етичната комисия към СОС да разгледа поведението на заместник-председателя на съвета Николай Стойнев от ГЕРБ заради отправените от него обвинения в лобизъм.

В четвъртък по време на заседанието на СОС той каза, че представителите на БСП през 1999 г. заедно със СДС са гласували за концесията, а сегашното им предложение за референдум за прекъсване на договора е “тежък лобизъм”. "Допитването е желание да се платят на частна фирма милиони левове", заяви Стойнев в четвъртък.

"Дори финансовият министър Симеон Дянков се извини в парламента. За съжаление, нашият Дянков в СОС в лицето на Николай Стойнев не му стигна мъжеството и смелостта да поднесе извинения към нашата политическа група", каза лидерът на групата на БСП Жельо Бойчев в петък на нарочна пресконференция.

На ГЕРБ ще им се наложи да отговарят на доста нелицеприятни въпроси и ние ще реагираме на всеки опит да манипулират, да лъжат и да се опитват да правят внушения, с които да прикрият, че от седем години отговорник за съществува концесията със "Софийска вода" е единствено и само политическа партия ГЕРБ с всичките си представители в Столичната община, допълни Бойчев.

БСП чака отговор на въпросите: "Кои са адвокатите на "Софийска вода" в момента? Кой е назначил представителите в Общото събрание и в Управителния съвет на "Софийска вода"? Кой дава нарежданията кой да печели обществените поръчки в дружеството?".

През целия период от самото гласуване и обсъждане на тази концесия, през подписването на договора и след това на всички етапи до момента, всички представители на БСП са имали последователна позиция против водната концесия на София, каза Бойчев.

Росен Малинов припомни, че БСП е сезирала за неизгодната концесия главния прокурор още по времето, когато на този пост е бил Никола Филчев. Оттогава досега независимата съдебна система и прокуратура работят по този казус, но на лице няма нищо.

Концесионният договор със "Софийска вода" трябва да се развали по вина на концесионера заради неизпълнение на инвестиционната програма и на ангажимента за намаляване на загубите на вода. Тогава няма да има никакви финансови санкции за общината, каза Росен Малинов. Той посочи, че през 1999 г., когато е сключен договорът, цената на един кубик вода е била 0.39 лева, а сега е 1.74 лева.

Малинов припомни изказване на Бойко Борисов от 2008 г., когато той все още беше кмет на София, в което настоящият премиер обещава, че ще се търси прекратяване на концесията със "Софийска вода".

Общинарите от БСП са поискали от депутатите на левицата да инициират изслушване в парламентарната комисия, която се занимава с дейността на ДКЕВР, което да е посветено само на "Софийска вода".

ГЕРБ: БСП са подкрепяли водната концесия

Час след брифинга на БСП съветниците от ГЕРБ представиха своята версия.

“Най-активните противници срещу концесията със "Софийска вода" са нейните автори. През 1998 г. общинските съветници от БСП са измислили условията, които да залегнат в концесионния договор”, отговори им Николай Стойнев.

По думите му документите сочат, че на 30 ноември 1998 г. съветниците от БСП са подкрепили концесионирането на ВиК мрежата в София. Тогава са гласувани основните параметри на концесията, сред които максималният ѝ срок и правото на избрания концесионер след изтичането на този срок да има предимство пред всички останали. Това според Стойнев означава "концесионер за вечни времена".

През 1998 г. се определя и комисия за избор на концесионер. В следващата една година, когато се разглеждат различни оферти, се оказва, че предложението на комисията е за английска фирма, с чиито избор обаче представителите на БСП не са съгласни. Причината по думите на Стойнев е, че очевидно не е спечелил техният кандидат. Оттук нататък от БСП започват да гласуват против концесията, добави Стойнев.

Групата на ГЕРБ в СОС не оттегля обвиненията в лобизъм към БСП, каза Елен Герджиков, председател на СОС и така подкрепи колегата си Стойнев. Той подчерта, че прекратяването на концесията чрез референдум, както иска БСП, ще доведе до плащането на неустойки, които могат да достигнат до един милиард лева.

Иначе ГЕРБ също е на мнение, че концесията не е изгодна. Ръководената от Николай Стойнев работна група до момента установи, че “Софийска вода” не изпълнява утвърдената инвестиционна програма за периода 2009 – 2011 г. Причината е, че над 32.7 млн. лв. са пренасочени от услугата “отвеждане на отпадни води” към услугите “доставяне на вода на потребителите” и “пречистване на отпадните води”.

Освен това не е постигнато обещаното намаляване на загубите на вода и на авариите по водопроводите. “Софийска вода” не е спазвала в отделни случаи изискването да уведоми Столична община, когато възлага поръчки за над 500 000 лв., установи още работната група.

Споделяне

Още от Бизнес