Превантивни мерки срещу птичия грип заради заразата в Чехия

Въвеждането на превантивни мерки срещу заболяването птичи грип, разпореди министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в петък, съобщиха от ведомството му. Заповедта е във връзка с констатиране на заболяването високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците на територията на Чехия.Там е потвърден щам Н5N1 в област Устена орлице в град Пардовица във ферма, отглеждаща 6000 пуйки, като само за едно денонощие са умрели 1800 птици. Според европейското законодателство са наложени ограничителни мерки само за тази зона.

Директорите на българските Регионални ветеринарно-медицински служби трябва да извършват постоянен контрол за спазване на мерките за био-сигурност в промишлените птицевъдни обекти и на птичите пазари. Транспортирането на птиците също трябва да се извършва след клиничен преглед в лицензирани транспортни средства и след механичното им почистване и дезинфекция. Въвеждат се и стандартните мерки за недопускане на птиците извън дворовете на птицефермите и за съхранението на фуража.

За всеки случай на повишена смъртност при птиците и при откриване на трупове на диви птици незабавно трябва да бъде уведомена Дирекция „Здравеопазване на животните” към НВМС, пише в заповедта.

Споделяне

Още от България