През 1997 г. имаше трима конституционни съдии с картончета от Държавна сигурност

Трима членове на Конституционния съд през 1997 година са имали картончета на секретни сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви бившият шеф на закритата от 39-ото Народно събрание комисия по досиетата Методи Андреев тази сутрин по Би Ти Ви.

С решение № 10 на Конституционния съд от 1997 г., по повод закона за разсекретяване архивите на бившата ДС, бе постановено да не се огласяват имената на хората, чиито оперативни дела са унищожени, но фигурират в картотеката на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУГЩ).

"В тогавашния състав на Конституционния съд имаше трима съдии, за които има документи, че са картотекирани лица, т.е. че са били секретни сътрудници на бившата Държавна сигурност, и те са взели това решение в конфликт със своите интереси", обяви Андреев.

Изявлението си Методи Андреев направи по повод заглавие на негово интервю в столичен вестник - "Признавам, скрихме досието". В интервюто Андреев обяснява, че законът не е позволил на комисията по досиетата да огласи имената на голяма част от работилите за бившите служби, които са на важни публични длъжности.

На въпрос дали още са трима членовете на КС с картончета, Андреев отказа коментар. На 14 октомври изтече 9-годишния мандат на 4-ма конституционни съдии.

Единствено името на бившия вече член на КС Георги Марков досега е свързвано в публикации в пресата с Държавна сигурност.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?