През април Еврозоната е излязла от дефлация

През април Еврозоната е излязла от дефлация

След четиримесечен спад на цените еврозоната е излязла от дефлация, отчитайки нулево равнище на инфлацията през април, показват предварителните данни на Евростат.

Показателят бе на минусова територия от декември, макар представители на ЕС да твърдяха, че няма дефлация, тъй като роля играели външни фактори, а не толкова спад на цените.

Днешната новина е сравнително добра, след като в началото на март Европейската централна банка започна мащабна програма за изкупуване на облигации в подкрепа на цените и икономическото възстановяване в Европа. Отчетеното равнище обаче остава далеч под целевото, което е малко по-ниско, но близо до 2 процента, отбелязват агенциите.

През март инфлацията бе минус 0,1 на сто. Анализаторите общо взето очакваха през април да няма промяна, но все пак някои прогнозираха нулево равнище или дори положително.

Цените на енергията са продължили да се понижават през април, но с по-слаб темп (-5,8 на сто). В същото време храните, алкохолът и тютюневите изделия са поскъпнали с 0,9 на сто, с
колкото са се повиши цените и на услугите, посочва статистическата служба.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?