През малките бензиностанции минава нелегален внос на горива

Експертите от GFK са изчислили, че в страната има 2.1 млн. автомобила, които употребяват около 1.2 млн. тона гориво годишно. Проучването е поръчано от Лукойл Нефтохим България, чиито представители огласиха данните на семинар за журналисти в Боровец по тема за пазара на горивата в страната.

Според НСИ за 2002 година общото количество употребени горива за всички превозни средства е 1.867 млн.тона. Сравнено с изследването излиза, че целия автомобилен транспорт (включващ всички видове транспортни средства) би трябвало да използва малко над 600 хил. тона гориво, което е практически невъзможно.

Според големите вериги бензиностанции дупката е заради това, че данните идват от регистрираните бензиностанции. Част от тях продават горива, които идват от нерегестриран внос. Според експертите на Лукойл единствената възможност за контрол е пълна фискализация и свързване онлайн с данъчните служби. По този начин сделките ще се отчитат в реално време.

В края на миналата година по време на споровете с дистрибуторите на пропан-бутан от Лукойл, Шел, Петрол и ЕкоПетролеум предложиха да финансират изграждането на подобна систама. Те получиха подкрепата на министъра на финансите Милен Велчев, но поправката не мина, защото закона за акцизите вече бе одобрен на второ четене.

Големите вериги държат само 26 процента от бензиностанциите в страната, според изследването на GFK. Според цитираните данни бензиностанциите в страната са около 2500 и 74 процента от тях се държат от малки фирми.

Проучването показва, че "Лукойл-България" с неговите 110 бензиностанции държи пет процента от пазара, "Петрол" държи 15 процента, а ОMV и Шел по 3 процента.

Изследването сочи, че шофьорите, които зареждат всеки ден са пет процента от общия брой. Два-три пъти седмично зареждат 21,2 на сто от шофьорите, един път седмично - 32,6 на сто, два-три пъти месечно - 26,2. Шофьорите зареждат средно 5,7 пъти месечно гориво, а средното гориво, което се зарежда в резервоара е 13,8 литра.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: