Президентът назначи шефа на СДВР за главен секретар на МВР

Заместник на Младен Маринов ще продължи да бъде Георги Арабаджиев

Младен Маринов и Валентин Радев. Снимка: МВР

Ден, след като Министерският съвет (МС) предложи на президента Румен Радев да назначи за главен секретар на МВР досегашният директор на СДВР Младен Маринов, държавния глава издаде такъв указ.

Вътрешният министър Валентин Радев вече е връчил документа за назначаването му на поста, съобщиха от МВР.

Негов заместник ще бъде Георги Арабаджиев, който заемаше този пост и досега, а след уволнението на Георги Костов временно изпълняваше и задълженията на главсек.

Маринов се ползва с голямо уважение в системата и никога досега не се е забърквал в публичен скандал. Той ръководеше столичната полиция от юли 2014 г. Преди това оглавяваше "Охранителна полиция" в СДВР.

Новият главен секретар на силовото ведомство е завършил Академията на МВР и "Право" в Университета за национално и световно стопанство. Постъпва на работа в МВР през 1991 г. и оттогава досега е преминал през всички нива на йерархията.

Новият вътрешен министър Радев съобщи още миналата седмица, че ще го предложи за поста, давайки да се разбере, че няма да връща уволненият през февруари Георги Костов, който междувременно бе назначен за шеф на митниците.

Аргументът, с който правителството на Огнян Герджиков поиска отстраняването на Костов беше, че в последните две години се е поддал на политически натиск за отстраняването на няколко полицейски началници в страната.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?