Президентът Първанов с най-шеметен рейтинг в държавата

Президентът Георги Първанов е политикът и държавник с най-бързо растящ рейтинг в България за последната година, показват данни на НЦИОМ от проучване на обществения образ на президента, направено по повод една година от встъпването му в длъжност. Данните бяха изнесени на семинар на левицата през уикенда.

" Георги Първанов успя за цялата първа година като държавен глава да балансира между симпатизантите си както в лявото, така и в дясното политическо пространство. През 2002 г. Първанов преодоля неколкократно с лекота ситуации, при които позициите на БСП влияеха неблагоприятно на рейтинга му", заяви Йорданова в присъствието на бившите съпартийци на Първанов - настоящи лидери на БСП и депутати от парламентарната Коалиция за България.

Според представените данни, президентът Първанов събира през декември 2002 г. 61,6% одобрение, докато в началото на мандата одобрението към него е било почти наполовина по-ниско или 36,2%. Най-високо - 66,5%, е било одобрението към бившия лидер на БСП и настоящ президент през ноември м.г., когато като държавен глава получи в Прага поканата ни за членство в НАТО.

За сравнение, първият демократично избран президент на България след 1989 година Желю Желев е имал през ноември 1990 г. одобрение от 81,5% и неодобрение от 9,9%. След една година на поста, Желев губи одобрение и получава 67,7% през декември 1991 г., като прибавя и 10 процента неодобрение - 19,9%.

Отношение към дейността на президента Петър Стоянов се изразявало през април 1997 г. в 86% одобрение. След година то почти не се променя - 84% през октомври 1998 г. Неодобрение към Стоянов през април 1997 г е било 6,8%, а през октомври - 9%.

Сравнението в цифрите показва, че въпреки преобладаващо положителния образ на Първанов в обществото, процентите неодобрение към неговата дейност остават високи - около 20%.

Според данните на НЦИОМ, Първанов печели доверие най-вече заради личните си качества. На второ място е опита му да бъде обединител на всички българи и да не се влияе от политически пристрастия. Трето, изглежда успешен в сферата на външната политика. Четвърто, защото заема позиция по всякакви въпроси. Пето, заради позицията му по въпроса с АЕЦ "Козлодуй" и шесто, защото имал принос за отношенията ни с Русия.

2,5% от анкетираните смятат, че президентските правомощия не са достатъчни и държавният глава е с вързани ръце по някои въпроси. Едва 1 процент казват, че Първанов не си спазва предизборните обещания - 12 души от общо 1250 го критикуват, че не води достатъчно социална политика. Едва 0,6% винят президента за връзки с БСП, а 0,4% му вменяват в грях, че се съгласил да иска членство в НАТО.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който беше издигнат за партиен водач от настоящия президент, плътно следва неговите стъпки и в областта на рейтинга. Заедно с Първанов, Станишев е вторият политик от групата на най-бързо печелещите одобрение български политици, според НЦИОМ.

По време на годишния му отчет по повод встъпването в длъжност, Първанов се дистанцира от бизнесмена Илия Павлов като каза, че "споменатия" бизнесмен не е намерило място във "високоавторитетния списък" от предприемачи, с които пътува до Русия. Първанов дори зададе въпроса кой е по-познат в Москва - той или шефа на "MG корпорация" Илия Павлов.

Запитан дали по примера на президента, БСП ще престане да кани в парламента за срещи Илия Павлов, лидерът Сергей Станишев каза, че няма нужда да се разграничава от шефа на "MG корпорация", защото по никакъв начин не е обвързан с него."При нашите срещи с всички представители на бизнеса, ние сме канили цяла поредици от работодателски организации, ще общуваме и занапред с абсолютно всички на равна основа, достатъчно прозрачно, давайки изявления за резултатите от нашите срещи", обеща лидерът на БСП.

Според данните на НЦИОМ се оказва, че оставката на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин Паскалев е оказала положително влияние върху образа на БСП-лидерите и партията като цяло. Шефката на НЦИОМ заяви, че оставката на Паскалев е изиграла роля на социален отдушник и довела до прелом не само в масовите представи за Сергей Станишев, но и към други възлови лица в БСП. "Тя като че ли отпуши, изчисти едно от основните недоволства на БСП симпатизантите - представителството в правителството на НДСВ", каза Йорданова. С 5% само за месец е скочил рейтинга на Румен Овчаров, високо остава доверието към Георги Пирински.

Само за един месец Паскалев получи с 13% по-високо национално одобрение, с 20% нарасна одобрението му сред симпатизантите на БСП, сочат данните на НЦИОМ. Хората разбрали по следния начин неговото напускане - според 41% то е заради различие с кабинета и с министри, за 9% е поръчка на БСП, 7% залагат на личния му морал, 5% - заради стремежа за друго политическо бъдеще. Дългото мълчание обаче за бъдещето на Паскалев изчерпало положителния ефект както за БСП, така и за самия него. Едва преди дни официално президентът Георги Първанов обяви негово назначение в екипа си като вътрешнополитически секретар.

Още от България