Президентът Плевнелиев: България и Македония са неразривно свързани

Президентът Плевнелиев: България и Македония са неразривно свързани

"Република България и Република Македония са суверенни държави, чието настояще и чието бъдеще са неразривно свързани”. Това написа президентът Росен Плевнелиев в писмо до македонския си колега Георге Иванов, изпратено на 6 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Наше общо задължение е да укрепваме добросъседските отношения, да търсим съгласие, да се противопоставяме на разделението и най-вече – да работим за благоденствието на нашите общества", допълва Плевнелиев. "България протяга ръка на Македония и очакваме конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията", коментира същия ден в Пловдив президентът, цитиран от БГНЕС.

В писмото си до Георге Иванов Росен Плевнелиев приветства изявлението на македонския държавен глава в Брюксел дни по-рано, в което той призова споровете около общата история с България да бъдат оставени на историците. Президентът Плевнелиев припомня категоричната си позиция, споделена по време на последната среща на двамата в Белград, че България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти.

"Историята трябва да бъде оставена на историците, а отговорността на политиците е да работят за бъдещето чрез реализацията на общи проекти. Затова аз, също като Вас, вярвам, че Европейският съюз е обединителна идея и приветствам изявлението Ви, че трябва да оставим историята на историците. Именно това – да направим невъзможно разделенията, свързани с миналото, да опорочат общото ни бъдеще – е в основата на европейската идея", посочва още държавният глава в писмото си.

Според президента Плевнелиев, идеологизацията на историята и използването ѝ за политически цели не е помогнала никому на Балканите. Българският държавен глава е категоричен, че бъдещето на двете държави в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват заедно исторически събития и да почитат личностите от миналото, каквато е и препоръката на Европейския парламент от 14 март 2012 година. "Така бихме допринесли за по-доброто разбиране на историята, за подобряване на добросъседските ни връзки и за поощряване на положителното отношение на младите хора към съседните страни", пише още държавният глава.

"Само с делата си можем да докажем, че сме европейци и споделяме общи ценности. Надявам се, че политиците в Република Македония ще изпълнят със съдържание Вашата позиция. Нека да работим заедно за стабилността и благоденствието на нашите две страни, като превърнем политическите декларации в реални действия. България е готова да подкрепи всяка инициатива в тази посока", се казва още в писмото на Росен Плевнелиев до Георги Иванов. В него българският президент отправя и поздравление до македонския си колега по случай Деня на независимостта на Република Македония, който страната отбелязва днес, 8 септември. 

Споделяне

Още от България