Президентът Плевнелиев подкрепи финансирането на дълга от външните пазари

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че подкрепя идеята България да поеме нов външен дълг.

 

"Няма абсолютно нищо лошо в това, тъй като пазарите са спокойни, Гърция е стабилизирана и България би могла по един добър начин да адресира тази тема", каза Плевнелиев след срещата си с ръководството на партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов в петък. Срещата е в рамките на поредицата политически диалози на президента с парламентарно представените партии.

 

Според Плевнелиев "има ясен план и по отношение на посрещането на плащанията по външния дълг".

 

Неотдавна вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обясни, че се планира плащанията по дълга да бъдат финансирани поравно от три източника - от приходите от приватизация, чрез краткосрочни държавни книжа с падеж до 3 години и чрез емитиране на средносрочни еврооблигации с падеж 5 до 7 години.

Що се отнася до емитирането на нов външен дълг чрез еврооблигации министър Дянков обясни, че неговите експерти внимателно следят пазарите за избиране на най-удобния момент за емитиране на книжа.

 

След срещата с Плевнелиев в петък премиерът Бойко Борисов коментира по същата тема, че ще се търси балансът "на вътрешно и външно финансиране и едно по-консервативно разумно управление на Сребърния фонд".

 

Последните му думи бяха по повод на уверенията на властта, че за финансирането на дълга по всяка вероятност няма да бъдат използвани пари от Сребърния фонд.

 

Борисов коментира и сключените три договора с “Лукойл България” за доставка на гориво за близо 63 млн. лева с ДДС в края на 2011 г.

Сделките са сключени на Стоковата борса малко преди съдебното решение за отнетия лиценз на "Лукойл Нефтохим". 10 000 тона дизел са доставени на цени над средните за България по това време. От агенцията и от "Лукойл" обясниха, че цените се дължат на това, че горивата отговарят на специфични изисквания, освен това в цената е калкулиран и транспортът. Сега агенцията готви нова обществена поръчка за 40 000 тона дизел.

 

"Ако държавната агенция е сключило такова споразумение, Цветанов да го провери веднага. Този, който го е сключил, ще посети прокурор по моя молба", заяви Борисов.

 

Той намери начин да отговори на критиките от Синята коалиция и по-специално от лидера на ДСБ и съпредседател на коалицията Иван Костов за толерирането на "Лукойл" от държавата. "Връзката между Иван Костов и шефа на "Лукойл" Вальо Златев датира от 20 години и "те сега са като семейство след развод, топят се и търсят трети виновник", каза той.

 

"Много близки са били, много близки", каза Борисов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?