Президентът предупреди за опасност от политическа дестабилизация

Президентът Георги Първанов коментира ескалацията на социално напрежение в страната като резултат от неспособността на правителството да реши възлови проблеми, предаде БНР в сряда. Според държавния глава ефектът на кризата не е само икономически, а е свързан и с липсата на смели реформи.

В Кърджали, където бе на посещение, Първанов предупреди за възможност от дестабилизация на политическото управление. Подобна възможност президентът очерта в новото поведение на партиите, които подкрепят ГЕРБ.

"Всички от досега подкрепящите партии по различни поводи изразиха своите съмнения, които вероятно, за съжаление, ще се задълбочават", каза той. "И това е проблемът на една коалиция, която съществуваше условно, да не кажа - тайно. Без ясни ангажименти, без подписано споразумение", продължи Първанов.

"Ескалацията на политическото напрежение, вече насложена над изострянето на социалното, създава притеснение за стабилността на управлението. Надявам се това да не се случи, защото все пак това правителство получи високо доверие, точно за да изведе страната от кризата и за да осъществи необходимите реформи. Ако това не се случи, не смея да прогнозирам къде отиваме", даде прогнозата си президентът.

Според Първанов изходът от кризата не може да бъде ляв или десен.

"Така, както в предишния мандат не мога да кажа, че имаше ляво управление, така и сега нямам силни аргументи да кажа, че имаме дясно управление", заключи той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?