Президентската кампания във Франция се превръща в буря

Брюно Рьобел, бивш директор на “Грийнпийс”-Франция, а сега съветник на кандидат-президента на социалистите Сеголен Роаял по въпросите на околната среда, е заявил, че ще заведе дело за “вмешателство в личния живот”, пише в петък вестник “Льо Монд”.

Реакцията му е предизвикана от публикация в сатиричното издание "Канар аншене", където се твърди, че Службата за обща информация е изучавала миналото му по заповед на кабинета на министъра на вътрешните работи Никола Саркози. От своя страна Саркози, който е главен опонент на Роаял в надпреварата за президентските избори, отрече обвинението.

Адвокатите на Рьобел Жан Пиер Миняр и Емануел Тордман настояват правосъдието “да изясни кой, при какви обстоятелства и с какви средства е осъществявал това разследване”.

За 48 часа “аферата Рьобел” значително влоши атмосферата на президентската кампания, която се премести от трибуните в юридическата сфера. И то независимо от обясненията, дадени от Службата за обща информация, която по своята същност е система от подразделения за политическо издирване във Франция.

В четвъртък ръководството на службата призна, че съществува досие на името на Рьобел, което е било “обновено автоматично и без каквато и да е заповед” от момента, в който бившият директор на “Грийнпийс”-Франция беше назначен в екипа на Роаял.

По информация на АФП досието съдържа описание на работата му като директор на “Грийнпийс” от гледна точка на професионалната и обществена дейност, и изобщо не се споменава личният живот на Брюно Рьобел.

“Оланд е мачист!”

Сеголен Роаял, която обикновено избягва да влиза в полемики, този път живо реагира, като заяви в четвъртък в ефира на радио RMC, че “не всички средства са добри за водене на предизборна кампания”.

Също като председателя на Социалистическата партия Франсоа Оланд, тя се обърна към президента на Франция с призива, че “той трябва да осигури коректно поведение в предизборната кампания”, но за разлика от Оланд не поиска оставката на министъра на вътрешните работи.

Роаял осъди “организацията за нападки от общ характер, в това число и срещу личния ми живот” от страна на Съюза за народно движение и призова за “елементарно възпитание”. Миналата седмица тя уволни говорителя си, позволил си да отбележи, че житейският партньор на Роаял - Франсоа Оланд, който е и председател на Социалистическата партия, е спънка в предизборната ѝ кампания.

Министърът на вътрешните работи от своя страна, в четвъртък в хода на визитата си в Сен Кантен повтори, че “той не е поръчвал” разследване на дейността на съветника на Роаял.

“Това е просто смешно. Отлично разбирам, че господин Оланд иска да вземе в ръцете си кампанията на госпожа Роаял, като се знае положението на кандидатката. Нищо не съм поръчвал, имам си достатъчно друга работа. Кабинетът ми никога нищо не е поръчвал. Това е буря в чаша вода, целта на която е да накара всички да забравят резултатите от допитванията”, заяви Никола Саркози, според когото “това няма да помогне (на Роаял) да влее нови сили на лагера си”.

“Оланд трябва да позволи на Роаял сама да води кампанията си. Оланд е мачист!”, добави той. И защо първият секретар на Социалистическата партия, който “беше първи секретар на СП и когато Жоспен беше кандидат, не поиска от мен това, което иска днес?” – тоест подаване на оставка.

Острото изказване на Саркози е предизвикано от поредицата политически гафове, които кандидатката за президент направи по време на посещенията си в Квебек, Канада, Ливан и Китай.

Роаял разгневи Отава като се обяви за свобода и независимост на Квебек, където вече на два пъти (през 1980 и 1995 г.) се провежда референдум за независимост на провинцията. И двете допитвания отхвърлиха идеята с незначително мнозинство.

Посещението ѝ в Ливан също остави противоречиви чувства, тъй като социалистическата кандидатка направи някои коментари, които бяха изтълкувани като подкрепа на критиките на Хизбула към САЩ за тяхната "безумна политика".

При визитата си в Китай Роаял пропусна да разкритикува Пекин за неспазването на правата на човека. Загрижена да не изглежда сякаш “дава наставления”, тя удиви всички в Пекин като спомена, позовавайки се на думите на очевидец, “бързината” на китайското правосъдие, което е известно преди всичко със прибързаността си.

Френски политолози твърдят, че гафовете на Роаял се дължат на липсата на външнополитически опит. Но към нея са отправени и критики за плановете ѝ за данъчни реформи, които засега изглеждат доста объркани и неясни.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?