При авария шофьорите ще обличат сигнална жилетка

След като задължиха шофьорите да се снабдят със светлоотразителни жилетки, депутатите решиха, че могат и да ги вкарат в употреба. С промени в Закона за движение по пътищата, одобрени в четвъртък от парламентарната комисия по транспорт, шофьорите се задължават да обличат сигнална жилетка в случай на аварийно спиране на пътното платно. Досега КАТ проверяваше шофьорите за наличието на светлоотразителна жилетка, но използването ѝ не беше регламентирано по никакъв начин.

След три часово заседание комисията по транспорт разгледа около половината предложения за промени в Закона за движение за пътищата, които засягат най-вече техническите прегледи на автомобили. Те се ще се записват с камери, а резултатите от проверката ще се регистрират в реално време в информационна система, изградена от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Депутатите от комисията решиха товарните и специалните автомобили, ремаркетата и полуремаркетата с допустима максимална маса над 750 кг, който са над 10 години, да минават на технически преглед на всеки шест месеца, а не само веднъж в годината, както беше досега.

Промените предвижат забрана за поставянето на "легнали полицаи" и други средства за ограничаване на скоростта извън населените места, както и санкция за нарушителите, която ще бъде определена в наредба.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?