При нов ядрен опит Китай ще наложи санкции на Северна Корея

При нов ядрен опит Китай ще наложи санкции на Северна Корея

Китай ще въведе санкции срещу Северна Корея (КНДР), ако тя извърши нов ядрен опит. Информацията е на южнокорейския в. "Чосун илбо", който цитира специалния представител на Китай по въпросите на Корейския полуостров У Давей, който е на посещение в Южна Корея.


"Като средства за въздействие се разглежда спирането на доставките на джиесеми и редица други стоки, както и депортиране на работещи в Китай граждани на КНДР", е заявил китайският дипломат.

По данни на американския портал за анализи "38 норт", чиито специалисти анализираха нови спътникови снимки на ядрения полигон Пунгери в северната част на КНДР, Пхенян се готви за нов ядрен опит. Забелязана е засилена активност в района на командния център и административните сгради, която позволява да се предположи, че Северна Корея продължава подготовката за шесто поредно ядрено изпитание. Според специалистите тунелът вече е готов за произвеждането на подземен ядрен взрив, който може да бъде осъществен във всеки момент след разполагане на ядрено устройство и съответна апаратура.

Китайският президент Си Цзинпин пледира за мирно решение на проблема със севернокорейската ядрена програма по време на телефонен разговор днес с американския си колега Доналд Тръмп, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Готови сме да поддържаме контакти със САЩ по този въпрос, заяви Си Цзинпин в разговора с Тръмп.

Тръмп вчера заяви, че е готов да реши проблема "и без Китай", припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?