Приключва международната мисия в Афганистан

Официално в неделя  ще бъде обявен краят на продължилата 13 години мисия на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), но от съображения за сигурност не се съобщават мястото и времето на церемонията.

"Завършваме мисията си и обръщаме нова страница в историята на отношенията с Афганистан. Грижата за сигурността в страната преминава в ръцете на 350 хиляди афганистански войници и полицаи", посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление на сайта на Алианса.

"ИСАФ стана една от най-мащабните коалиции в съвременната история, в нея участваха над 50 държави. Задачата ни беше да възстановим реда в страната и да създадем местни сили за сигурност. Изпълнихме я успешно, плащайки висока цена", отбелязва Столтенберг.

За 13-годишното си присъствие в Афганистан ИСАФ изгуби 3500 свои военни, около 2200 от които - американци. Във възстановяването и развитието на Афганистан бяха вложени над 200 милиарда долара, припомня ТАСС.

България активно участваше в мисията в Афганистан, като българският контингент изпълняваше мисията по охрана на летищата в Кабул и Кандахар. В мисията в момента страната ни участва със 110 войници.

Съгласно плановете на НАТО значителната част от чуждестранния военен контингент вече трябва да е напуснала територията на Афганистан. През 2015 г. в страната ще има около 12 000 военни от НАТО, като 10 800 ще са американци.

Тяхната задача ще е да обучават местните сили за сигурност и да оказват помощ в борбата с тероризма. Към 2016 г. би трябвало силите на алианса да са се изтеглили напълно от Афганистан.

Междувременно, проведено социологическо проучване сочи, че около 60 процента от германците смятат, че 13-годишната военна мисия на страната им в Афганистан не си е струвала усилията. Една пета от анкетираните смятат, че мисията е оправдана, според изследването, извършено от института "Югав" за ДПА.

След края на мисията, Германия, чийто контингент наброяваше над 5000 души, ще сведе присъствието си до 850 войници. Страната даде 55 жертви в Афганистан

Около 51 процента от участвалите в допитването германци смятат, че тяхната армия не бива да участва в бойни мисии в чужбина. Само 31 процента от запитаните са на обратното мнение.

Споделяне

Още от Свят