Присъдата на Ванко 1 събуди законодателна инициатива у Румен Петков

Присъдата на Ванко 1 събуди законодателна инициатива у Румен Петков
Министърът на вътрешните работи Румен Петков обяви в сряда от Силистра, че неговото ведомство ще внесе за съгласуване в МС предложение за промени в Наказателния кодекс (НК) още през следващата седмица. Причина за ненадейната законодателна самоинициатива  на силовия министър се оказа тройно намалената присъда на раппевеца Иван Главчев, известен като Ванко 1, наложена от Пловдивския апелативен съд и окачествена от Петков като “скандална”.

Ванко 1, баща му Петър Главчев и Димитър Рачелов бяха признати за виновни от Пловдивския окръжен съд през 2003 г. за склоняване към проституция, като престъплението е извършвано на територията на Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел от началото на 1999 г. до март 2003 г. Рапърът получи 12 г. затвор, баща му - 5, а Рачелов – 10. Глобата, която Ванко 1 трябваше да плати по силата на тази присъда бе 120 000 лв., а братовчед му – 100 000 лв.   

През октомври 2006 г. обаче Ванко 1 напусна пловдивския затвор след изменението на чл. 155 от НК. С поправката, станала популярна като “Ванко 1”, която е в сила от 13 октомври м. г., санкциите за склоняване към проституция се намаляват драстично. Тъй като присъдата на рапъра все още не е влязла в сила, той бе освободен, за да не бъдат нарушени гражданските му права. След като делото мина през трите инстанции на българското правораздаване, процесът бе върнат за ново разглеждане в апелативния съд в Пловдив, произнесъл се в сряда.

Поправката в НК, предложена от депутати на левицата, гласувана от мнозинството на тройната коалиция в парламента, и довела до освобождаването на скандалния пловдивчанин, предизвика шумен политически дебат около промените в НК, а от опозицията я определиха като най-голямата издънка на управляващите. По силата на въпросната поправка, “скандалната” според Румен Петков присъда на Ванко 1 е максималната по сега действащото наказателно законодателство.

В сряда Иван Главчев Ванко 1, бе осъден на четири години и половина затвор, а братовчед му Димитър Рачелов получи 4 г. лишаване от свобода. Двамата трябва да платят и глоби от 4500 и 4000 лв.

“Абсолютно необяснимо е, да не кажа ненормално, във всички демократични общества, за такъв тип престъпления наказанията да се увеличават, а в България да ги намаляваме. И то при положение, че няма никакво съмнение, че за последните 7-8 години трафика на жени с цел сексуална експлоатация е бил голям проблем и днес продължава да е проблем”, прозря вътрешният министър веднага след произнасянето на присъдата и четири месеца след гласуването на промените в НК от парламента. 

Петков дори изрази притесненията си , че въпросът за намалените присъди за склоняване към проституция ще бъде зададен от Брюксел.  Министърът изглежда е пропуснал изказването от преди няколко дни на белгийския главен прокурор, който изрази недоумението си защо в България присъдите за сводничество се намаляват, след като във всички страни от ЕС те се увеличават.   

Адвокат Михайл Екимджиев от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права” обясни пред Mediapool, че дори и да се увеличат наказанията  сводничество, преди делото на Ванко 1 да мине през последната съдебна инстанция ще действа чл. 2 ал. 2 от НК. Според този член дори и в периода на обжалване на присъдата да се увеличи наказанието, се прилага този вариант на закона, който е най-благоприятен за осъдения. Тоест каквото и да направят законотворците, Ванко 1 отива в затвора най-много за още година и месец, тъй като е “излежел” три години и четири месеца, а братовчед му ще прекара зад решетките не повече от девет месеца.

В тази връзка бяха и основните критики на опозицията към прокарването на тази поправка, сред чиито инициатори бе и Татяна Дончева – най-яростният критик на Румен Петков в редиците на социалистическата партия.

Споделяне

Още от България