Пристанище-Видин глобено за нова злоупотреба с цени

Заради повторна злоупотреба с господстващо положение и налагане на по-високи цени от договорените със свои клиенти, “Пристанище-Видин” АД е глобено със 100 000 лв., съобщиха в сряда от Комисията за защита на конкуренцията.

Проверката на антимонополния орган е по молба на “Параходство Българско речно плаване”АД, Русе, което се е оплакало от това, че портът продължава да налага цени на пристанищните услуги значително по-високи от договорените между страните и по този начин не се съобразява с решение на КЗК от 15 април 2003 г.

От събраните доказателства става ясно, че след решението на комисията от преди три години пристанищният оператор е извършил преизчисляване на стойността на тарифите си. Окончателната цена обаче е формирана на базата на необосновано високи и неприсъщи за дейността разходи, смятат от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че с поведението си порт Видин дружество намалява възможностите на фериботните превозвачи да водят ефективна ценова политика спрямо конкурентите си, с което ограничава и нарушава конкуренцията на съответния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес