Пристанището в Тутракан ще стане пътническо

След като в сряда правителството се отказа да дава пристанищния терминал в Тутракан на концесия заради липса на интерес, ден по-късно на обществено обсъждане в града бе взето решение товарният порт да стане пътнически. Очаква се преобразуването да приключи до края на 2013 г., съобщи кметът на Тутракан Димитър Стефанов след публичната дискусия за съдбата на пристанището, цитиран от БТА. В нея са участвали и представители на морската администрация и Параходство "Българско речно плаване" в Русе.

 

За пътуващите с туристически кораби, които ще спират в Тутракан, вече се подготвят посещения до забележителностите в района - езерото с бели водни лилии в с. Малък Преславец, Рибарската махала, музея на дунавския риболов и лодкостроене и останките на римската крепост в Тутракан, военното гробище в с. Шуменци.

 

Тепърва ще се изчислява колко пари трябва да се инвестират за преустройството на пристанищния комплекс, който на практика не работи от 2009 г.

 

Една от причините за преобразуването на пристанището е, че в района няма подходяща инфраструктура, за да бъде използвано като товарно.

 

Тутраканци имат корабна връзка и със съседния румънски град Олтеница. Малък кораб пътува в петък и събота. През останалите дни линията, която се поддържа от румънска фирма, се използва, ако има групи.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?