Призиви към Русия да освободи обвинен в шпионаж естонски полицай

Външните министри на балтийските и скандинавските страни призоваха на среща за европейската и регионалната сигурност в Талин за незабавното освобождаване на естонския полицай, обвинен в шпионаж от руското правосъдие, предаде Франс прес.

"Задържаният в Москва Естон Кохвер е бил отведен в Русия със сила", се добавя в изявлението на министрите на Швеция, Финландия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Исландия и Норвегия, която е представлявана от заместник-министър. Те поискаха на Кохвер да бъде позволено да се върне безопасно в Естония.

ЕС също призова вчера Русия да освободи незабавно естонски полицай, който според Естония е бил отвлечен на границата и отведен в Русия миналата седмица, предадоха Ройтерс и АФП.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи миналия петък, че естонският полицай Естон Кохвер е бил задържан на руска територия и е разследван за шпионаж. Вчера срещу полицая бяха повдигнати обвинения в шпионаж, по които Кохвер може да получи до 20 години затвор.

Инцидентът се случи на фона на повишеното напрежение между ЕС и Русия по повод намесата на Москва в украинската криза. Естония и другите бивши съветски републики от Балтика, които в момента са част от ЕС и НАТО, призоваха и двете организации да заемат твърда позиция спрямо руските действия в Украйна.

"Притеснени сме от отвличането на естонския полицай Естон Кохвер на 5 септември от руските сили за сигурност на естонска територия близо до руско-естонската граница", заяви говорител на ЕС. "Подобни действия на руските сили за сигурност противоречат на международните закони и принципа за ненарушимост на границите", добави говорителят.

"Делегацията на ЕС в Москва поддържа контакти с руските власти, настоявайки за бързо решаване на случая. Призоваваме за незабавното освобождаване на Кохвер и безопасното му връщане в Естония", каза той.

Според естонските власти Кохвер е бил задържан, докато се е опитвал да спре незаконна дейност на границата. През последните години на границата имаше множество нарушения, включващи контрабанда на хора, оръжие и стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?