Проблемите на сигурността ще решат президентските избори в САЩ

Докато двамата основни претенденти за президентската надпревара в САЩ спорят по- защитена ли е Америка от нови заплахи, последното проучване на общественото мнение показва значителна промяна в нагласите на гражданите по отношение на тяхната сигурност, предаде Си Ен Ен.

По време на реч в Тенеси президентът Джордж Буш повтори поне пет пъти, че американският народ е защитен.

Според него страната е по-сигурна след военната инвазия в Ирак.

Между честната дума на Саддам и дълга към защитата на Америка

Едновременно с това, в първото си публично изказване след унищожителната критика, отправена миналата седмица към американското разузнаване преди войната срещу Ирак, Буш призна, че в Ирак не са открити никакви оръжия за масово поражение. Президентът обаче заяви, че е трябвало да избира между честната дума на Саддам Хюсеин и дълга да защити Америка.

Макар че не открихме никакви запаси от оръжия за масово поразяване, ние бяхме прави да влезем в Ирак, посочи Буш.

"Ние свалихме отявлен враг на Америка, който имаше способностите да произвежда оръжия за масово унищожение и можеше да ги предаде на терористи. В ситуацията след 11 септември 2001 г., това беше риск, който не можехме да си позволим да поемем", добави президентът.

Но основният му противник в предстоящите президентски избори -демократът Джон Кери каза, че действията на президента Буш са довели до намаляване на сигурността за американците.

"Не е достатъчно да се правят речи. Америка ще бъде по-сигурно място само когато има резултати. Фактите говорят сами за себе си. Северна Корея е много по-опасна сега отколкото преди тази администрация", изтъкна Кери в реч в Бостън.

Последното проучване на общественото мнение показва, че Буш не е успял да убеди повече от половината американци, че са по-защитени.

55 % от американците се чувстват по - застрашени

Според изследване на Си Ен Ен, Ю Ес Ей Тудей и Галъп, 55 процента от американците се чувстват по- застрашени от тероризъм заради войната в Ирак. Това е с 22 процента повече отпреди шест месеца, когато на анкетираните е бил зададен същият въпрос.

Кандидатът на демократите Джон Кери също така обвини Буш, че е измамил доверието на американския народ с решението да нападне Ирак.

Независимият кандидат за президент Ралф Нейдър заяви, че Америка е била вкарана във война на базата на "машинации, измами и лъжи".

Като се имат предвид всички загуби на американските сили, всички болни, ранени, убити, психичните разстройства, да не споменавам убитите цивилни иракчани, без отчитам и това, че Ирак се превърна в магнит за световния, наддържавен тероризъм - 60 процента от хората смятат, че това е засилило насилието в Близкия изток - ако това не заслужава импийчмънт, кажете ми за Бил Клинтън", каза Нейдър.

Кадафи и посланието "Ирак"

В словото си Буш посочи и останалите успехи в периода след терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона, включително инвазията в Афганистан, залавянето и убийството на лидери на Ал Каида в Саудитска Арабия и Пакистан, разкъсването на международната мрежа, която е продавала ядрени технологии, както и премахването на либийската оръжейна ядрена програма.

Буш говори близо до правителствения комплекс за ядрени оръжия в Тенеси, където се проучват ядрените материали, предадени доброволно от Либия.

Президентът каза, че либийският лидер Муамър Кадафи е разбрал посланието, защото Америка се е държала безкомпромисно спрямо Саддам.

Тъй като либийското правителство видя сериозната позиция на цивилизования свят и правилно прецени собствените си интереси, сега американските граждани са по- защитени, обясни Буш.

Според оръжейни експерти обаче нещата не са толкова прости.

"Аз наистина не мога да се съглася, че Ирак е принудил Муамар Кадафи да вземе решение да се откаже от оръжията си за масово поразяване", каза Роус Готемолер, експерт от частната неправителствена организация Карнеги Индаумънт. "Това беше дълъг дипломатически процес, продължил почти 5-6 години", добави тя.

Приоритетите на Кери

Кери също не се съгласи с твърдението на Буш. Според него през двете години след 11 септември 2001 г. са неутрализирани по-малко ядрени материали, отколкото през двете години преди 11 септември.

"Фактите говорят сами за себе си. Северна Корея е по-опасна днес, отколкото беше преди идването на власт на настоящата администрация", каза Кери.

Буш също така защити и това, че се е опрял на получената разузнавателна информация за Ирак, която впоследствие беше опровергана. Моята администрация видя разузнавателните данни за Ирак и открихме заплаха, каза той.

Членовете на Конгреса от двете партии на базата на същата информация, също видяха заплаха; Съветът за сигурност на ООН, на който бе представена информацията, също видя заплаха, припомни Буш. Той добави, че предходната администрация и Конгресът, на базата на разузнавателните данни, са превърнали смяната на иракския режим в политика на САЩ.

В писмено изявление, раздадено на репортерите, Кери каза, че негова върховна цел като президент ще е да предотврати оръжия за масово унищожение да попадат в ръцете на терористите.

"Аз съм предложил амбициозен и агресивен план за драматично намаляване на заплахите от ядрен тероризъм. Ние значително ще увеличим работата, за да осигурим неутрализиране на ядрените материали, които са в рискови ръце, и ще посветим времето и политиката, нужни да се решат проблемите с ядрената заплаха от Северна Корея и Иран", се посочва в изявлението на Кери.

Той също така обеща, ако бъде избран за президент, да назначи национален директор по разузнаването, така че да има един човек, който да е отговорен и комуто да бъде търсен отчет за разузнавателните операции.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?