Проблемите в здравеопазването били свързани с недоразумение, смята новият министър

На всички е ясно, че трябва да използваме всичко работещо и добро старо, ако успеем да вдигнем темпото, това ще бъде успех. Посоката е правилна. Стриктно ще се придържаме към откритост и диалогичност с всички. Голяма част от проблемите в здравеопазването са свързани с някакво недоразумение и ще се опитаме да изчистим тези неща. Това обяви при встъпването си в длъжност новият здравен министър проф. Николай Петров. Той не пожела да коментира дали намалените бюджети на болниците е едно от недоразуменията.

Той заяви, че системата не се нуждае от резки движения и няма да бъдат предприемани такива. Петров съобщи, че още днес ще се свърже с управителя на НЗОК Пламен Цеков, за да си уговори среща с него. Новият министър обяви, че се вижда в ролята на посредник в спора между Цеков и лекарите.

"Решението на проблемите е чрез диалог. Ще бъдем открити в работата си с пациентските организации. Първите ми срещи ще бъдат с тях, с представителите на съсловните организации, на бизнеса", каза още той.

Проф. Петров подари на досегашния министър на здравеопазването Десислава Атанасова букет бели рози, като обясни, че “те са толкова бели, колкото са бели намеренията му и чувствата му към нея“. Тя от своя страна му подари люлката на Нютон. “Това е съвсем символично - за предаване на енергията и дано да не губи темпото”, обясни Атанасова.

Споделяне

Още от България