Проевропейският кандидат става кмет на Кишинев

Дорин Киртоаке

Проевропейският кандидат Дорин Киртоаке с лекота победи проруския си съперник Зинаида Гречани на втория тур на изборите за кмет на Кишинев, приемани като показател за това дали бившата съветска република Молдова се доближава до ЕС, или до съседна Русия, предаде Асошиейтед прес.

След преброяване на всички бюлетини, подадени вчера в Кишинев, стана ясно, че досегашният кмет Киртоаке е получил 53,54 процента, а проруската бивша министър-председателка Гречани - 46,46 процента.

Молдова обяви независимост през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. Страната, която е разположена между Румъния и Украйна, миналата година подписа споразумение за асоцииране с ЕС. Това разгневи Москва, която забрани вноса на някои молдовски плодове и зеленчуци, а това навреди сериозно на селското стопанство на Молдова, една от най-бедните страни в Европа.

Победата на Киртоаке е добра новина за проевропейските партии в Молдова, които имат крехко мнозинство в парламента и се борят да запазят единството си, отбелязва АП.

"Чувствам се като новороден. Да си избран за трети път, това означава доверие, радост и признателност", каза 38-годишният Киртоаке.

Партиите заявиха, че ще започнат преговори за съставяне на ново правителство след втория тур на местните избори. Бившият премиер Кирил Габурич подаде оставка на 12 юни след започнала проверка на автентичността на дипломите му за средно и висше образование.

Фойерверки озариха центъра на Кишинев след полунощ, когато се разбра, че 38-годишният Киртоаке е на път да спечели нов четиригодишен мандат. Той е кмет на едномилионната молдовска столица от 2007 г. Съперничката му Гречани е бивша премиерка от комунистическата партия.

Лидерът на Партия на социалистите на Република Молдова Игор Додон обаче заяви, че изборите са били белязани от нередности. Проевропейците "избързаха с празнуването. Не признаваме изборните резултати. Имаше твърде много нарушения", заяви той.

Избирателната активност е била 47,5 на сто - малко по-ниска от първия тур на 14 юни. В столицата Кишинев обаче се явиха да гласуват 48,8 на сто от избирателите.

Балотажи се състояха вчера в 458 селища в цялата страна. ТАСС съобщи, че на изборите е дебютирала успешно "Нашата партия" на проруския бизнесмен Ренато Усати, която победила в всички населени места, където е имало нейни кандидати. Самият Ренато Усати спечели кметския пост във втория по големина град на Молдова Бълц още на първия тур, а проруският бизнесмен Илан Шор стана кмет на източния град Орхей. Шор е разследван за изчезването на 1,5 милиард долара от държавни и частни банки преди парламентарните избори през ноември м.г., отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?