Профсъюзите в ЕС поискаха строг контрол върху финансовите пазари

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) обвини банките, че са причинили икономическата криза с липсата на прозрачност в дейността и с преследването на бърза печалба, което принуждава данъкоплатците да спасяват финансовите институции, написа в понеделник Ройтерс по повод многохилядните демонстрации в няколко държави от ЕС през изминалата седмица в "подкрепа на правото на труд".

"Сега трябва да бъдат въведени по-строги регулаторни мерки на финансовите пазари, като на работниците бъде гарантиран по-голям достъп до заседателните зали на управителните съвети . . . Работниците искат да бъдат изградени системи, които да поддържат живота на промишлеността и да запазят работните места", заявява пред агенцията генералният секретар на ЕКП Джон Мънкс.

"На алчността и егоизма не трябва да се позволява повече да причиняват загуби за милиарди евро", подчертава той.

Протестите от миналата седмица доказаха решителните намерения на работниците да тласнат нещата към реформиране на световната икономическа система, като едновременно с това банките бъдат поставени под строг контрол, продължава Ройтерс.

Според ЕКП в походите в Мадрид, Брюксел, Берлин и Прага са участвали над 350 хиляди души, които са поискали по-активни действия на правителствата в защита на работните места.

По данни от петък икономиката на 16-те страни от еврозоната се е свила с 2.5 на сто през първото тримесечие на тази година. Според Европейската комисия и правителствата на страните в ЕС договореният пакет от фискални стимули, възлизащ на 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страните, е достатъчен, за да се преодолее най-тежката рецесия след края на Втората световна война, посочва Ройтерс.

На 27 май Европейската комисия ще представи своите идеи за реформиране на регулаторния механизъм на финансовата система, които след това трябва да бъдат обсъдени и от правителствата на страните от ЕС.

Споделяне

Още от Европа