Прогноза: 2012 г. се очертава да е силната година на долара

Доларът ще е една от най-силните валути през 2012 г., прогнозира агенция "Блумбърг", цитирана от Инвестор.бг. Индексът на американските пари се повиши с 13% от историческия си минимум през март 2008 г. Това се случи въпреки рекордно ниските, близки до нула лихви в САЩ, и печатането на 2.3 трилиона нови долара от Федералния резерв.

Дори в условията на глобална несигурност търсенето на долари продължава да расте. Дългосрочната стабилност на валутата показва, че те са източник на спокойствие, отбелязва "Блумбърг".

"Защитната функция на долара все още е в сила", заявява Аким Уайлд, стратег в "Дойче банк", пред "Блумбърг". Според него доларът ще остане силен през 2012 г.

При равнище от 80.077 доларовият индекс се е повишил значително спрямо дъното си от 70.698 през март 2008 г. и е при ключово равнище на съпротива от 80.34 – дъното от 1991 година.

Доларът поскъпна с 1.11% през изминалата година и е втората най-поскъпваща валута за 2011 г. след йената, която добави 5.5% към стойността си.

От 1975 година насам единствено йената и швейцарският франк са се представяли по-добре от долара. Представянето е в противовес на изказванията на официални представители на Китай, Германия и Бразилия, че политиката на Федералния резерв отслабва долара.

Все по-малко вероятно става в условията на криза страни като Русия да намалят дела на доларовите активи в международните си резерви. Страната повиши доларовите си запаси до 45.4% от резервите си към 30 юни в сравнение с 45.3% три месеца по-рано, показа публикуван в края на миналата година доклад.

Световните резерви в долари са се повишили през третото тримесечие на 2011 г. до 61.7%, което е най-високото им равнище от края на 2010 г. В същото време резервите в евро се понижават до тригодишно дъно при 25.7% от световните запаси по данни на Международния валутен фонд.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?