Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прогноза: Ръстът на икономиката в България за годината ще е около 2.5%

7 коментара

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на икономиката в България през годината ще е около 2.5% и едва ли ще надхвърли 3.0%. Това прогнозира Центърът за икономическо развитие (ЦИР) на базата на анализа на стопанското състояние през първото тримесечие на 2011 г. Според прогнозния растеж, заложен в бюджета на тази година, българската икономика ще нарасне с 3.6%. Числото се счита от много икономисти за прекалено оптимистично.

За първите три месеца на годината от центъра предвиждат ръст от 0.5-1.0%, като смятат, че ръстът ще се ускори през второто тримесечие.

Според НСИ в кризисната 2009 г. общият икономически спад достига 5.5%. Дъното на кризата е през четвъртото тримесечие на 2009 г., когато спадът на БВП на годишна база достига 7.6%. 2010 г. бележи излизане от кризата, то обаче бе слабо и неустойчиво и за годината растежът на БВП достигна 0.2%.

Кризата засегна най-вече строителството. След като четири години поред то растеше с 10-14 на сто годишно, през 2009 г. добавената стойност на сектора спадна с 11.7%. Дъното за строителството беше през четвъртото тримесечие на 2009 г., когато добавената му стойност се сви със 17.4% на годишна база.

От началото на 2010 г. секторът започна колебливо да се възстановява. Месечните данни за продукцията на строителството през януари и февруари обаче са под равнището година назад и това е основание да се очаква за първото тримесечие на

2011 г. да има спад на годишна база на добавената стойност в сектора. В хода на годината той има потенциал да се възстанови отново под въздействието на гражданско-инженерното строителство, смятат в ЦИР.

Най-гъвкаво се справи с кризата промишлеността, посочват в анализа си от центъра. Снижението в сектора през 2009 г. е със 6.3%. Дъното за промишлеността е било през първото тримесечие на 2009 г., с максимален спад от 10 на сто на годишна база. За първото тримесечие на 2011 г. в ЦИР очакват растеж на годишна база на добавената стойност в промишлеността с над 10 на сто, т.е. значително по-висок в сравнение с първото тримесечие на миналата година, а и от последното тримесечие на миналата година.

Аграрният сектор се е свил през 2009 г със 6.1 на сто, но през 2010 г. добавената му стойност отбеляза най-висок растеж сред останалите сектори (3.9 на сто). Спадът на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2010 г. обаче е сравнително висок и е индикация, че едва ли ще се появи растеж на годишна база през първото тримесечие на тази година. В хода на 2011 г. обаче в ЦИР очакват земеделието отново да набере скорост и да завърши годината с растеж.

Единственият незасегнат от кризата сектор е финансовият. Той е с годишен ръст на добавената стойност с 1.5 на сто през 2009 година и 1.3 на сто през 2010 година. За 2011 г. в ЦИР очакват растежът му да се ускори паралелно с ускоряване на останалите сектори и на вътрешното търсене.

Според анализаторите в ЦИР проблемни остават секторите на търговията, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта (със спад от 2.5 на сто за 2009 и 1.8 на сто за 2010 г.) , както и секторът на държавното управление, здравеопазването, образованието и дейността на неправителствените организации.

Дефицитът по текущата сметка през 2010 година се е стопил до 1.0% от БВП (356 млн.евро). За сравнение дефицитът за 2009 г. е бил почти 9 пъти по-висок.

Търговското салдо за януари - февруари 2011 г. е положително (69.7 млн. евро), докато за същия период година по-рано е било отрицателно (269.2 млн.евро).

През 2010 г. външната търговия почти достигна предкризисните си равнища, като експортът дори ги надмина. За цялата година износът (FOB) нарасна с 33.2 на сто до 15.6 млрд. евро, а вносът (CIF) - с 13.5 на сто до 19.2 млрд. евро.

За първите два месеца на 2011 г. нарастването на износа е 58.9 на сто спрямо същия период на предходната година (до 3.1 млрд.евро), като само за януари то достига рекордните 72.5 на сто на годишна база.

Причината е в стабилното, макар и бавно, възстановяване на икономиката в еврозоната. Темповете на растеж на вноса също набират скорост - 36.3 на сто за януари и февруари (до 3.2 млрд.евро), главно поради повишаване на цените на суровините и горивата. Покупките на машини и други инвестиционни стоки растат по-бавно поради свиване на инвестициите - местни и чуждестранни.

Притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през 2010 г. се сви наполовина до 1.6 млрд.евро. В ЦИР очакват през 2011 година ПЧИ да достигнат 1,5-2,0 млрд. евро.

В доклада се посочва, че инфлацията през 2011 година може да достигне 5 процента, ако няма рязко поскъпване на горивата.

В ЦИР очакват растежът на заетостта да се възстановява от второто тримесечие на 2011 г. и до края на годината безработицата да се задържи на ниво 9 процента, като през лятото тя може и да е по-ниска.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. оценител
  #7
 2. Гарабед
  #6
 3. N
  #5
 4. БГ Национал
  #4
 5. баби
  #3
 6. Анкета
  #2
 7. КОНЕВ
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.