Европейското лого със зелено листо гарантира произхода на екопродуктите

Производители на биохрани искат отделни щандове в магазините

Според търговците това би ги затруднило значително

Засега малко магазини, извън специализираните, предлага биопродукти, сн. БГНЕС

Производители и търговци се разминаха как да бъдат изложени биохраните в магазините при продажба. Производителите настояват това да става на отделни щандове, обозначени ясно с логото на ЕС – листо от звезди на зелен фон. Търговците твърдят, че това за малките магазини до 30 кв.м е практически невъзможно, а търговските вериги заявиха, че ще изпитат трудности за отделното им съхранение от това на обикновените продукти. Това стана ясно по време дискусия за контрола при продажбата на биохрани.

Позицията на държавата е биологичните храни да се съхраняват и предлагат за продажба отделно от останалите. Това е залегнало като промяна в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС. Проектозаконът е качен за обществено обсъждане на страницата на Министерския съвет в интернет. Кога ще бъде приет от парламента нито един от представителите на Министерството на земеделието не се ангажира.

 

Докато не бъде приет, търговците могат да излагат и съхраняват биохраните както си пожелаят.

 

“Държим биопродуктите да се излагат на отделни щандери и да няма сместване с традиционните храни. Също така настояваме и за отделно съхранение на биопродуктите, които са по-нетрайни, защото нямат пестициди и изкуствени торове и изискват специални грижи”, каза Ели Иванова, председател на асоциацията за биопродукти.

 

“Абсурдно е отделното съхранение на биопродуктите от обикновената храна при малките магазини до 30 кв.м”, заяви търговец. Според него това изискване ще принуди търговците да не продават биохрани или ако ги продават, да бъдат глобени. Представителите на големите вериги също възразиха срещу отделното съхранение на биохраните. Д-р Костов от “Била”, заяви че това изискване е “малко трудно за изпълнение и не е в рамките на нормалното”.

 

От Министерството на земеделието ги посъветваха да внесат предложение за промяна в закона в рамките на публичното обсъждане.

 

Производителите пък поискаха закрила срещу имитацията на биопродукти. Това ставало с подвеждащо име на фирмата като например Екомес или пък изписването върху етикета “произведено в екологично чист район”. От агенцията по храните заявиха, че това не е от техните компетенции.

 

Листото със звездите

 

Така потребителите, ако искат да са сигурни, че ядат действително биохрана трябва да търсят листото със звездите на зелен фон върху опаковката на продуктите. Това е логото на ЕС, което е задължително от 1 юли 2012 г. То носи информация за името на производителя, преработвателя или доставчика или кода на контролния орган.

 

Купувайки такъв продукт, потребителите имат гаранции, че поне 95% от съставките му са произведени по метода на биологичното производство и идва директно от производителя.

 

Сертифицираните биопродукти, които могат да се продават у нас, са 5000. По-голямата част от тях са вносни, като най-новите са биобисквити, биошоколад, биовино, каза Георги Георгиев, председател на Асоциацията на биотърговците.

 

В над 500 търговски обекта вече се продават биохрани. В София специализираните магазини, в които се продават само и единствено биопродукти са 20, като такива обекти има още във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Шумен и Благоевград, каза Георгиев.

 

Биохраните са по-скъпи от традиционните с 20 до 100%, допълни Георгиев. Той обаче не можа да посочи какъв е годишният оборот от биохрани в България, но уточни че продажбите се увеличават с всяка изминала година.

 

Хиляда петдесет и четири са регистрираните производители, преработватели и търговци на биохрани към края на 2011 г., сочат данните на Министерството на земеделието. Всеки ден приемаме по три-четири молби за регистриране на нови биопрозиводители, казаха от отдел “Билогично земеделие” във ведомството.

 

Производителите обаче все още са малко. В Българската асоциация за биопродукти членуват 96 фирми и производители, каза нейният председател Ели Илиева. От земеделското министерство не уточниха колко е техният брой. Едва 0.5% от земеделската земя пък се обработва биологично.

 

Тежката работа на полето, липсата на подпомагане на сектора от страна на държавата и жестоката бюрокрация и проверки са основните причини да няма желаещи да се занимават с биоземеделие.

 

Сега те получават помощ от държавата по агроекологичната мярка на Програмата за развитие на селските райони. Дейността не се субсидира от държавата, така както зърнопроизводителите например получават допълнителна субсидия от държавата над земеделската. Това ще бъде променено от следващия програмен период от 2014 г., обеща Диана Трифонова, началник отдел “Биологично земеделие” в Министерството на земеделието.

 

Контролът

 

Производителите на биохрани са подложени на непрекъснат контрол на продукцията си от страна на фирмите, получили разрешение да правят проверки за съответствие на биологичното производство. Към момента техният брой е 10.

 

Агенцията по храните пък прави проверки в магазините дали продаваните храни са био. Досега не сме установили нарушение в търговската мрежа, каза Райна Иванова, началник отдел в агенцията. Санкциите за продажба на несертифицирани биохрани варират от 250 до 6000 лв. в зависимост от нарушението, допълни тя.  

Споделяне

Още от Бизнес