Прокуратурата иска глоба до 5 хил. лв. за шефа на мината край Оброчище

Прокуратурата иска глоба до 5 хил. лв. за шефа на мината край Оброчище

Районната прокуратура в Добрич поиска от районния съд в града да глоби с между 1000 и 5 хиляди лева управителя на мангановата мина край Оброчище Дейвид Уелингс заради това, че не е започнал производство по несъстоятелност на представляваното от него дружество "Евроманган". По принцип за такъв тип нарушение се предвиждат до три години лишаване от свобода, но тъй като Уелингс досега не е осъждан, а и не е бил освобождаван от наказателна отговорност, прокуратурата иска по-лекото наказание глоба.

Управителят на станалото печално известно заради забавените плащания на миньорите дружество "Евроманган" бе привлечен като обвиняем през ноември 2017 година от Районната прокуратура. Причината бе, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството не е поискал от съда да бъде открито производство по несъстоятелност.

Вече са събрани достатъчно доказателства по делото, че дружеството концесионер на мина "Оброчище" е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1.5 милиона лева. "Евроманган" има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт в размер на около 100 000 лева. На "Енерго Про" ЕАД дружеството дължи 300 000 лева, съобщават от прокуратурата в понеделник.

Уелингс е британски поданик със статут на постоянно пребиваващ в България.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?