Прокуратурата обвини група от 19 души за продажба на наркотици

Специализираната прокуратура повдигна в четвъртък обвинения срещу 19 души за участие в престъпна група за продажба на наркотици в столицата. За лидери са сочени Виктор Боцев – Джаката и Габриел Боцев – Жабата. Виктор Боцев и други двама обаче са в неизвестност и са обявени за издирване. Габриел Боцев и други петима се намират в ареста.

Десет от членовете на групата са задържани преди ден при акция на полицията. Според събраните до момента доказателства, групата е действала от септември 2012 година.

От прокуратурата съобщават, че при претърсванията в жилищата на заподозрените в София са намерени и иззети "големи количества наркотици". Установени са два склада за дрога, в които са открити значителни количества хероин и амфетамини, везни и пликчета.

Сред задържаните има три жени, между които са и съпругите на Виктор и Габриел Боцеви. В момента в Специализирания наказателен съд срещу братята се водят две други дела за разпространение на наркотици. Повечето от участниците в ръководената от тях нова престъпната структура са осъждани или с висящи дела.

За седем от задържаните участници в групата Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд постоянна мярка "задържане под стража“. За трима ще бъде поискана "парична гаранция“.

През 2012 година се разбра, че едно от старите делата срещу Боцеви се движи странно в съда. В продължение на повече от година и половина съдия Петя Крънчева не даваше ход на съдебното следствие, като пет пъти последователно отлага делото заради нередовно призоваване и неявяване на защитници.

Стига се дори до отлагане на делото поради това, че подсъдимият Габриел Боцев на 15 декември 2011 г. не е доведен от следствения арест. Съдия Крънчева обаче не разпорежда на съдебната охрана незабавното довеждане на подсъдимия, което може да стане в рамките на половин час; не извършва проверка защо не е доведен и отлага делото за средата на месец март 2012 година.

След 1 януари 2012 година всички процеси срещу престъпни групи, които не са започнали, бяха изпратени на спецсъда.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?