Прокуратурата отрича да е крила банкера Миронов от Интерпол

Пресцентърът на Върховната касационна прокуратура отрече висш прокурор да е скрил от Интерпол бившият шеф на "Балканбанк" Иван Миронов.

"По повод тиражираните в медиите мнения, относно делото срещу бившия банкер Иван Миронов, от пресслужбата на ВКС заявяват, че много от тях не отговарят на истината. Обстоятелствата по делото съставляват следствена тайна и могат да бъдат разгласявани само в съдебната фаза на процеса", се казва в цитираното от БНР съобщение на прокуратурата, което всъщност не опровергава конкретно появилите се информации.

Днес в. "Монитор" съобщи, че постановлението за международен арест на Миронов от 1999 г. е било отменено от висш български прокурор. Миронов е обвинен в източването на "Балканбанк" с 200 млн.лв.

Според вестникът, първата заповед за ареста на Миронов е издадена още през 1997 г. от Пловдивската прокуратура за неправомерно издадени кредити. Месец по-късно прокурорът от главна прокуратура Михаил Дойчев изземва делото в София и отменя постановлението. Така Интерпол спира издирването на банкера и той живее необезпокояван в САЩ.

Две години по-късно делото за източването на "Балканбанк" е било възстановено от ВКП. Тогава и.д. заместник главният прокурор Цони Цонев подписва ново искане за международен арест на Миронов за целия свят.

Впоследствие обаче и това искане било снето, но не е ясно от кой прокурор от ВКП. Изданието коментира, че постановлението може да бъде прекратено от прокурор със същия ранг или по-голям ранг - зам.-главният прокурор Христо Манчев или Никола Филчев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?