Прокуратурата плаши с глоби експертите по делото за бебето в Горна Оряховица

Експертизата им се чака вече година и половина

Прокуратурата плаши с глоби експертите по делото за бебето в Горна Оряховица

След година и половина чакане, окръжната прокуратура във Велико Търново е заплашила с глоби деветима експерти по делото за смъртта на новородено бебе в Горна Оряховица заради огромното забавяне на експертизата. Говорителят на прокуратура в града Румяна Ирманова заяви, че на вещите лица е изпратено предупредително писмо с настояване за отговор на поставените въпроси.

Случаят се превърна в един от най-ярките скандали около вътрешния министър Цветан Цветанов. В края на декември 2010 година силовият вицепремиер предприе безпрецедентно в историята четене на СРС-та от парламентарната трибуна и си позволи да обяви подслушаните лекари за виновни.

Прокуратурата разпореди експертиза на петима специалисти, която само за 2 месеца проучване показа, че служителите в болницата нямат вина за смъртта на бебето. Държавното обвинение обаче не прекрати делото, което щеше да е в ущърб на Цветанов, и разпореди допълнителна експертиза, която бе възложена на цели девет "уважавани" медици. Резултатът е, че в продължение на 17 месеца те не са отговорили на поставените въпроси.

"Не може да кажем кога тази експертиза ще е готова. Не можем да си позволим да назначим нова, защото ще чакаме нови две години", обясни Ирманова пред Mediapool.

През последната година от прокуратурата обясняваха, че правят всичко възможно да съгласуват действията на вещите лица, но въпреки това заради различни ангажименти те все още не могат да изразят общо становище по въпроса – кога и как е настъпила смъртта на новороденото. Освен това експертите държали да се запознаят поотделно с всички доказателства и това отнемало много време, тъй като папките пътуват до различни места в страната.

Цветанов чете пред парламента шокиращи СРС-та, за да оправдае шумния арест на лекарите Димитър Сотиров, Михаил Милатович, Стефан Лазаров и Катя Гецова, които, според МВР, не са положили никакви усилия да спасят недоносения плод.

Междувременно Софийската градска прокуратура напълно оневини действията на Цветанов, като прие, че прочетените от него СРС-та преди това са били декласифицирани от обвинителите във Велико Търново.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?