Прокуратурата разследва нацистки плакати в Кюстендил

Прокуратурата разследва нацистки плакати в Кюстендил

Районната прокуратура в Кюстендил е започнала разследване заради плакати с нацистки генерал, разлепени из града, съобщиха от държавното обвинение. Сигнал е подаден в полицията на 5 юли. Според разследващите на тях е изобразен „немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“. Плакатите приканват за среща в местно читалище, която е трябвало да се състои на 6 юни. Срещата е била забранена със заповед на кмета.

Започнало е разследване за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

В рамките на разследването са извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия”, пише в съобщението на прокуратурата.

Разследващите са получили разрешение за обиск в жилището на председателя на читалището.

В кратки срокове ще се извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура”, съобщават от прокуратурата.

Споделяне

Още от България