Прокуратурата с две номинации за антинаграда за достъп до информация

Градският прокурор Христо Динев.

Прокуратурата се очертава като фаворит за антинаградата "Катинар", след като получи две номинации за отрицателен принос в развитието на достъпа до обществена информация в България. Това става ясно от сайта на Програма "Достъп до информация" , посветен на ежегодното честване на Деня на правото да знам – 28 септември. За 12-та година авторитетната неправителствена организация ще връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация.

Прокуратурата заслужава номинациите заради поредица от необясними откази да предостави информация. Градският прокурор на София Христо Динев отказа да предостави достъп до отчетните доклади на институцията за последните десет години с мотив, че те са служебна тайна. В същото време един от докладите е качен на страницата на прокуратурата.

Христо Динев скри дори броя на делата, разгледани от Делян Пеевски, но предостави същата статистика за изпадналия в немилост прокурор Роман Василев. Градският прокурор отказа да предостави и информация за върнатите от съда дела на прокуратурата и оправдателните присъди. Прокуратурата реши да крие имената на наблюдаващите прокурори по делата и отказва да предоставя информация за разследвания, чието начало иначе е обявила шумно. С огромно закъснение бе съобщено за прекратяване на няколко дела, свързани с бившия премиер Бойко Борисов. Това става ясно от номинацията, направена от вестник "Капитал".

За втора поредна година прокуратурата води необясними проверки срещу журналисти от "Капитал" и Mediapool.

Прокуратурата е отказа да бъде предостави и списък на прокурорските помощници, става ясно от номинацията на вестник "Сега". На първа инстанция отказът беше отменен от Административен съд София – град. В началото на годината прокуратурата предостави на Mediapool сгрешена информация, поискана по Закона за достъп до обществена информация.

Поискан беше списък на магистратите с повдигнати обвинения.

За пръв път през тази година има колективна номинация за антинаградата "Катинар”. Общо 109 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одита на активната прозрачност за 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Сред другите номинирани за "Катинар" са общината в Хасково, Бюрото по труда в Хасково и Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти".

За антинаградата "Вързан ключ", която се връчва за най-абсурдно решение за отказ за достъп до информация, се състезават 11 институции. Това са Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, полицията в Русе, общините в Плевен, Враца и Пловдив.

Положителните награди са в четири категории – за граждани, организации, институции и журналисти. За активно упражняване на правата си за достъп до информация са номинирани гражданите Карен Кузуян (Силистра), Манол Златев (София), Борис Рангелов (Плевен), д-р Георги Тодоров (Русе), Георги Георгиев (София) и Калина Митева (Варна).

WWF, Екологично сдружение "За Земята", Център за независим живот и Гражданско сдружение "Национален съюз единство" са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.

Номинирани в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" са МВР при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград.

В категорията "Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация" се състезават журналистите Светла Василева ("Дума"), Цветелина Йорданова ("Труд") Спас Спасов ("Капитал" и "Дневник") и Ралица Петрова ("Правен свят").

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?