Прокуратурата ще пише учебник за борба с мафията срещу 570 000 лева

Политологът Антоний Гълъбов и прокурорът Борислав Сарафов. Сн. БГНЕС

Написване на учебно помагало за борба с организираната престъпност и обучение за близо 100 специализирани прокурори от цялата страна предвижда проект по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) на стойност 570 000 лева, който бе спечелен от прокуратурата в началното на тази година.

 

Партньор по проекта е Асоциация "Прозрачност без граници", откъдето представиха във вторник проучване за изграждането на двете специализирани прокуратури. Те бяха създадени миналата година в опит да се отговори на критиките на Брюксел за липсата на резултати в борбата с организираната престъпност. В крайна сметка новите две звена на държавното обвинение заработиха на 1 януари 2012 година заедно с двуинстанционния спецсъд.

 

Проектът по ОПАК стартира преди 6 месеца с декларираната цел да засили капацитета на прокуратурата в борбата ѝ срещу мафията. Проучването на "Прозрачност без граници" очерта силните и слабите страни на новите специализирани звена на прокуратурата, но повечето от основните изводи в него бяха споделени от ръководството на държавното обвинение още преди влизането в сила на поправките в НПК през 2011 година.

 

Политологът Антоний Гълъбов, който представи данните, обясни, че силните страните на новите звена е пълнотата в законодателството и наличието на професионално подготвени прокурори. Той допълни, че българската прокуратурата е една от най-активните в Европа при сформирането на международни екипи за борба с трансграничната престъпност.

 

В същото време проучването показва, че ВСС не е заложил критерии за специализация и опит при избора на кадри за двете спецпрокуратури, а участието в международни екипи може да пострада от слабата езикова подготовка на кадрите в обвинението. "Прозрачност без граници" отчете за пореден път и проблемите с подсъдността, пред които бе изправена прокуратурата със създаването на двете специализирани звена.

 

След приемането на промените в НПК много експерти поставиха въпроса с противоречива прокурорска практика при повдигане на обвинение за извършване на престъпление, когато няколко души са в съучастие и когато те са организирана престъпна група. В единия случай делото се разследва от "обикновените" прокуратури, а в другия - от спецпрокурорите.

 

"Прокуратурата трябваше да създаде тези специализирани структури за борба с олигархичните структури, създадени при преобразуване на държавния капитал от тоталитарната държава в частен корпоративен капитал", коментира Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на "Прозрачност без граници".

 

За първите шест месеца от своето съществуване специализираната прокуратура е приела за разследва 62 дела, от които най-голям дял имат делата за наркотици (17), данъчните престъпления (9), трафик на хора (9), изнудване (7) и кражби (6). За отвличания и пране на пари има по две дела. Ръководителят на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов отново отчете, че спецпрокурорите са пресекли престъпна дейност за над 35 милиона лева.

 

Той допълни, че прокуратура обмисля привличането на данъчни служители като вещи лица по делата за финансови престъпления.

 

Сарафов обеща "позитивно" развитие на разследването за задържания в Испания български кораб с 3 тона кокаин. През октомври българските прокурори ще отидат на място, за да участват в разпитите.

Споделяне

Още от България