Прокуратурата в Силистра се обиди на Цветанов и МВР

Окръжният прокурор на Силистра Димитър Чолаков протестира срещу оповестяване от МВР на информация по случай, по който представителите на държавното обвинение в града работят от 2 месеца. В 7.30 сутринта във вторник, както обикновено, Цветан Цветанов обяви пред агенция  "Фокус" актуалната полицейска операция на деня, която този път бе кръстена "Каналджиите". В случая ставало дума за внос на крадени от Италия автомобили.

В следобедните часове МВР организира и специална пресконференция, за да съобщи подробности за "Каналджиите" и за продължението на операция "Килърите". Стана ясно, че в Силистра са задържани петима души. Тарторът на групата е Иво – Заспалия от Силистра, а останалите са Наско-Бомбата, Краси-Парцала, Валери и Бисер.

В края на деня обаче се оказа, че от МВР са обявили резултатите от своята операция първо пред медиите и са пропуснали да уведомят наблюдаващия прокурор, който трябва да координира и ръководи действията на полицаите. По този повод прокурор Чолаков заяви, че наблюдаващите прокурори не са били уведомени за обстановката и добави, че липсва стиковка между полицията и прокуратурата.

"От два месеца се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документни престъпления, свързани с регистрацията на МПС от страни от ЕС. Работата по делото е довела до днешната реализация на операцията, за която е поискано разрешение от наблюдаващия прокурор Стефка Ганчева, но тя не е уведомена за резултатите", подчерта Теодор Желев, говорител на Окръжната прокуратура в Силистра, цитиран от "Дарик".

"Не е докладвано още на наблюдаващите прокурори фактическата обстановка и тяхното мнение е, че повече информация не може да се изнася в медийното пространство", каза говорителят и добави, че "поне в прокуратурата досега не е пристигало искане за задържане, до настоящия момент". "Не казвам, че няма да има, но към момента е така", поясни Теодор Желев.

Липсва стиковка между полиция и прокуратура и това не е единствен случай, заяви окръжният прокурор Димитър Чолаков и допълни: "Ако сега главният прокурор ми поиска информация, нищо не мога да му кажа. Това не е първият случай, в който полицията не ни информира. Не мога да си го обясня".

От прокуратурата определиха опитите за нелегален трафик на автомобили през българо-румънската граница при Силистра като опит за Ренесас, предизвикан от социално-икономическите условия и припомниха, че последният канал за внасяне на крадени автомобили от ЕС в региона беше разбит през 90-те години на миналия век.

По-рано през деня от полицията се похвалиха, че са претърсили имот в силистренско село, оборудван като работилница, в която се е пренабивала рамата на автомобилите и са се пребоядисвали автомобилите по необходимост. На други адреси е била извършвана подготовката на фалшивите документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите.

Групата е пререгистрирала и продавала луксозни автомобили като БМВ, "Мерцедес", "Фолксваген", "Ауди". Една от последните регистрации е на "Мазерати" от юли тази година. Този автомобил е бил обявен за откраднат през май в Италия.

По време на разследването е установено, че Иво – Заспалия си е купил апартамент в Банско, като заплаща за него с откраднат автомобил "Мерцедес" ML 320. На адреса в силистренското село, където са били "манипулирани" автомобилите, са открити и двама румънски граждани, за които се проверява дали са добросъвестни купувачи или са част от схемата за продажба на автомобили. Явно обаче те са проверявани без участието на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?