Прокурорска проверка и за плажните концесии

След зачестили сигнали и публикации в медиите, Върховната административна прокуратура (ВАП) е почнала инспекция как частниците стопанисват морските плажове, съобщиха в петък от институцията.

Предмет на проверката са проведените процедури, сключените концесионни договори и изпълняват ли частниците задълженията си, между които да осигурят свободен достъп на туристите до 50% от територията на стопанисвания от тях плаж.

ВАП е изискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) преписките от вече извършените от ведомството проверки на концесионните договори за плажовете “Ахтопол – север”, “Лозенец” и “Св. Св. Константин и Елена”.

Там бяха установени драстични нарушения, най-сериозните от които на лозенския плаж. Там наемателите от фирма "АСК ентъртейнмънт" вдигнали незаконен ресторант, заградили цялата територия на плажа и взимали по 30 лв, на туристите за шезлонг и чадър.

До 15 септември екипите на МРРБ трябва да приключат своите проверките и на останалите морски плажове и да предоставят на прокуратурата обобщени резултати за констатираните нарушения, както и за предприетите по административен ред действия и мерки срещу нарушителите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?