Проливни дъждове наводниха страната

Проливни дъждове наводниха страната

Поройните дъждове, които се изляха на няколко пъти в неделя, предизвикаха наводнения в цялата страна, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Само в София с малки прекъсвания силен дъжд, преминаващ в порой, вали целия ден.

Проливните дъждове дойдоха след продължителната суша, която заплашваше да унищожи реколтата.

По данни на Гражданска защита в столицата са били получени над 500 обаждания от граждани и фирми за наводнени приземни етажи и дворове.

Дъждът предизвика наводнения и в други градове на страната - в Смолян, Перник, Кърджали, Стара Загора, Ихтиман, цялата Пазарджишка област.

Екипи на Гражданска защита помагат при отводняването на мазета, приземни етажи на училища, детски градини и обществени сгради.

Реките Чепинска и Стара река са повишили значително водите си. Марица на територията на община Пазарджик е излязла от речното си русло, но не е преляла над дигата. В Пловдив има закъсали коли в наводнени участъци.

Във Варна четиригодишно дете е с опасност за живота, след като бе затиснато от паднало дърво. Дървото е рухнало от силния вятър.

В София особено утежнено е положението в кварталите Бъкстон, Владая, Хладилника, Сухата река, защото на места реките Владайска и Слатинска са излезли от коритата си.

На ул. "Братя Миладинови" в центъра на града има опасност от падане на стара сграда. В подлеза на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев" се е събрала около метър и половина вода.

Всички мостове на река Владайска са заприщени от бетонови отпадъци и изкоренени дървета. Водата е излязла извън речното корито, от което има наводнени дворове и къщи в района.

Вече е отворен и пътят София – Перник, който бе затворен при Владая заради активизирало се свлачище. Свличане на земни маси има и по пътя за Самоков след Панчарево.

Очаква се да бъде въведен режим за тежкотоварните камиони, които преминават по пътя. По поречието на Искър е въведено денонощно наблюдение заради вероятност от преливане на язовир Панчарево.

Кметът на София Бойко Борисов посети Владая, където ръководи отводнителни работи. По думите му ситуацията в квартала е овладяна. Той е наредил всички кметове на райони да бъдат по местата си и да следят обстановката в града.

По информация на полицията се е срутила подпорна стена до бл. 48 в столичния квартал “Слатина”. Затиснати са три коли, няма данни за пострадали.

Жителите на вход "А" на блок 208 на столичния квартал "Изток" бяха евакуирани, тъй като осеметажният блок беше застрашен от срутване, след като основите на сградата бяха подкопани от дъжда, наводнил изкопа на новострояща се кооперация близо до блока.   

Според Гражданска защита опасността от срутване вече е отминала, но не е желателно хората да се връщат по домовете си. Той увери, че мястото ще бъде укрепено, като седем камиона с камъни ще бъдат изсипани в изкопа.

Няма данни за пострадали от пороите. Според метеорологичната прогноза е възможно и през нощта да има интензивни валежи в много райони на страната, особено в столицата.

И докато екипи на Гражданска защита вземаха мерки да не се разраснат пораженията от дъждовете, вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии предпочете да бъде в НДК и да тържествува за победата на партията си, вместо да обикаля под дъжда засегнати от пороите райони.

Впрочем Етем още се води в отпуск, който би трябвало да изтече в понеделник и който тя взе, за да работи по предизборната кампания на ДПС. Някои свързаха отпуска ѝ със замесването в скандала между Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров на заместника на Етем Делян Пеевски, който бе уволнен от премиера Станишев по съмнения за далавери с Държавния резерв. Заговори се, че Етем може да се раздели с министерския си пост, което вече може ѝ да се размине, заради новата по-силна позиция на ДПС във властта.    

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?