Проруски сепаратисти обявиха нова държава Малорусия вместо Украйна

Проруски сепаратисти обявиха нова държава Малорусия вместо Украйна

Лидерът на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Александър Захарченко обяви, че съществуването на Украйна се прекратява и на нейно място се създава нова държава – Малорусия. Това е по-скоро литература, отколкото политически проект, коментира близък до Кремъл политилог пред Би Би Си.

Ръководството на другата сепаратистка област - самопровъзгласила се Луганска народна република (ЛНР) междувременно съобщи, че проектът за създаване на Малорусия не е бил обсъждан с представители на ЛНР. Във вторник сутринта лидерът на ДНР Захарченко каза, че идеята е била одобрена и от представители на ЛНР и други украински райони.

Твърдението на Захарченко бе опровергано и от председателя на Народния съвет на ЛНР Владимир Дегтяренко, който заяви, че този сепаратистки район не е изпращал свои официални представители в Донецк за участие в заседание на представители на украинските региони и дори не е знаел, че има намерение "да се проведе такова мероприятие". Дегтяренко подчерта, че в момента целесъобразността на подобна крачка (създаването на Малорусия) "буди големи съмнения". Председателят на парламента на ЛНР отбелязва, че "републиката" спазва Минските споразумения, "на които няма алтернатива".

"Това е нашето първо и последно предложение"

"Ние смятаме, че държавата Украйна във вида, в който беше, не подлежи на възстановяване", коментира Захарченко във вторник сутринта. По думите му новоучредената държава "се явява приемник на Украйна".

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, съобщи ТАСС.

Малорусия (на руски Малорусия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, която цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Столица на Малорусия трябвало да е Донецк, а Киев да остане историческо-културен център без статут на столичен град. Лидерът на ДНР каза, че предлага флагът на Богдан Хмелницки да стане държавен флаг на Малорусия.

"Вече сме провели консултации с представители на властите и бизнеса в регионите", коментира Захарченко и допълни: "Това е нашето първо и последно предложение".

Той освен това предложи на територията на новото образувание да се въведе извънредно положение за близките три години, "за да се избегне хаос".

Порошенко припомни, че проектът "Новорусия" беше погребан

Украинският президент Петро Порошенко, който е на посещение в Грузия, коментира в Туитър: "Проектът "Новорусия" беше погребан. Украйна ще възстанови суверенитета над Донбас и Крим".

"Новорусия" е проект, появил се след началото на бойните действия в Източна Украйна през 2014 г. Той обединяваше двете проруски сепаратистки области – ДНР и ЛНР. През май 2015 г. един от ръководителите на ДНР заяви, че проектът е закрит за неопределено време.

Киев: Още едно доказателство за агресивните планове на Путин

Представител на украинското Министерство на отбраната коментира пред Би Би Си, че изявлението на Захарченко вероятно е още една крачка към отказ от Минските споразумения и натиск за тяхното преразглеждане.

"С наближаването на президентските избори в Русия не изключваме ескалация на ситуацията и допускаме, че противникът ще търси все нови и нови поводи за възобновяване на бойните действия", коментира събеседникът на Би Би Си.

Секретарят на Съвета по национална сигурност на Украйна Александър Турчинов нарече изявлението на лидера на ДНР "още едно доказателство за агресивните планове
[на руския президент Владимир] Путин".

Москва реагира предпазливо

Москва реагира предпазливо на инициативата на Захарченко, която, по думите на Леонид Калашников, шеф на комисията за ОНД в руския парламент, предизвиква объркване от гледна точка на Минските споразумения.

Инициативата за създаване на Малорусия не се вписва в Минския процес и не е предмет на реалната политика, заяви Борис Гризлов, представителят на Русия в Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна, цитиран от ТАСС.

"Приемам това само като покана за дискусия, това изявление няма никакви правни последици", каза Гризлов, добавяйки: "Най-вероятно това предложение е свързано с информационната война и не е предмет на реалната политика".

"Този проект е по-скоро литературен, отколкото политически"

Бившият сътрудник на Кремъл и ръководител на Центъра за съвременна политика Алексей Чеснаков каза пред журналисти, че "проектът за създаване на Малорусия се лансира от редица блогъри и писатели, близки до ръководството на ДНР".

"В самото ръководство на ДНС мнозина смятат това за несериозно. Затова този проект е по-скоро литературен, отколкото политически", заяви Чеснаков, цитиран от ТАСС. "След месец за Малорусия ще забравят всички, дори авторите на тази идея", прогнозира той.

Берлин: Плановете за нова държава са напълно неприемливи

Правителството на Германия заяви, че плановете за създаване на Малорусия са напълно неприемливи и че очаква Русия да осъди този ход. Захарченко няма право да говори от името на тази част на Украйна, се казва в позицията. Берлин изразява убеждението си, че решаването на конфликта в Източна Украйна е възможно само чрез реализацията на Минските споразумения.

Захарченко е лидер на ДНР от ноември 2014 г. Изборите, които трябваше да се проведат в сепаратистките републики съгласно Минските споразумения, така и не се състояха. Бойните действия в Донбас продължават, макар и ограничено, а редовните срещи на контактната преговорна група в Минск практически не дават резултат.

Наблюдатели от мониторнговата мисия на ОССЕ съобщиха, че за седмица броят на въоръжените нападения в Донбас се е увеличил с 20%.

Украйна и западните лидери обвиняват Русия за срива на Минските договорености, докато Москва твърди, че конфликтът в Донбас е вътрешен и тя няма никаква намеса.

Обявено от Захарченко е в противоречие със собствения му указ от март

Изявлението на Захарченко за създаването на нова държава противоречи на собствения му указ, който той издаде на 13 март. С този указ той обяви, че контактната линия в Донбас получава статут на държавна граница. Тогава Киев обвини лидера на ДНР в нарушаване на Минските споразумения, докато Москва определи решението му като логична надстройка на "държавни атрибути и институции"

Решението си Малорусия Захарченко съобщи няколко дни преди поредните телефонни преговори на "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция), които са насрочени за 24 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?