Просветният министър няма намерение да напуска заради една секретарка

С Радан Кънев ще говоря тогава, когато реша, сега съм много нервен, каза Тодор Танев

Министърът на образованието Тодор Танев

Министърът на образованието и науката Тодор Танев от Реформаторският блок (РБ) обяви, че няма намерение да напуска поста, заради исканата му оставка от ДСБ по повод уволнението на една секретарка.

"Когато целият Реформаторски блок е против мен ще се съобразя, но не и когато само една партия е против", каза министър Танев пред Нова телевизия.

Той потвърди слуховете, че исканото му отстраняване от поста е тръгнало от отстранената секретарката Ралица Кирилова.

Според тях тя казала, че излиза в отпуск и докато се върнела, заявила "този да го няма", визирайки Танев. "Да, Кирилова така се е държала", каза просветният министър от гражданската квота в РБ. Той призова Радан Кънев да не вярва само на една секретарка, която вече е уволнена.

"От първия ми ден на поста атаките не са стихвали. Затегнах кранчетата и затова съм неудобен", каза министър Танев. Той допълни, че има подкрепата на синдикатите, Съветът на ректорите, БАН и не вижда причина да се говори сега за него.

Министър Танев няма да иска среща с премиера Бойко Борисов по темата, защото има много работа.

"А с г-н Кънев ще говоря тогава, когато реша. Сега съм много нервен", завърши Танев.

Той призна, че при назначенията на служители "се подсказват някои имена". "Така се прави, вижте колко партии има – 100% се прави така. Правя промени в екипа си, защото имам нужда от експертност", обясни смяната на секретарката Кирилова министър Танев.

На въпрос защо има такова очакване да има правителствени смени, той отговори, че заради многото партии в управлението политиците, които не са получили желаното, чакат "по фройдистки" да се случи нещо, за да получат това, което са желали още след предсрочните парламентарни избори миналата година.

Въпросът със смяната на просветния министър е бил поставен в края на миналата седмицата по време на среща на лидерите от Реформаторския блок от Радан Кънев. Информацията за исканата оставка изнесе Даниел Вълчев в сряда, който също е присъствал на сбирката.

Изнесената информация от бившия просветен министър в тройната коалиция проф.Вълчев доведе до покачване на напрежението между партиите в Реформаторския блок.

В четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че няма взето решение за министерски оставки, но призна, че темата е обсъждана, без да посочва за кои министри става въпрос. Уточни, че е имал и среща с премиера Бойко Борисов по въпроса. Той му казал, че е работа на РБ да си направи оценка на министрите си и ако искат да предлага подобни промени, но от името на целия блок.

До момента Борисов публично не е говорил за смяната на министъра на образованието.

От Тодор Танев се очаква да направи реформа в сектора, която цикли вече при трето правителство. Реформата в образованието е едно от предварителните условия на ЕС, която трябва да бъде изпълнено до края на 2016 г., за да могат да се усвояват европейските средства по новата програма "Наука и образование". По нея вече бяха отворени няколко схеми за кандидатстване като студентски стипендии, за мотивация на учениците да учат, за детските градини, както и за поддържането на рейтинговата система на висшите училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България