Протест пред администрацията на Кремъл в защита на осъдени активисти

Присъдите се постановяват по скалъпени показания на полицаи, които не съответстват на видеозаписи на събитията

Протест пред администрацията на Кремъл в защита на осъдени активисти

Близо 200 души, сред които дейци от сферата на музиката и киното, се събраха днес в Москва пред сградата на администрацията на руския президент, за да протестират срещу тежките присъди, издадени през последните седмици срещу протестни активисти, предаде Франс прес.

По-рано шестима души бяха осъдени на между две и четири години затвор за насилие срещу органите на реда по време на демонстрации в подкрепа на произвежданета на свободни избори в руската столица. Мнозина активисти окачествяват обвиненията като скалъпени.

Последната присъда, тази срещу 23-годишния актьор Павел Устинов, осъден на 3,5 години затвор, провокира невиждано недоволство сред представители на руския културен елит, които обикновено не се намесват в политиката.

Десетки руски актьори, телевизионни знаменитости и кинематографисти подеха в социалните мрежи кампания в подкрепа на Устинов, осъден за нападение срещу полицай.

Кадри от местопроизшествието обаче показват как няколко полицаи се нахвърлят на Устинов, докато той гледа в телефона си встрани от протеста. Съдията отказал на защитата да погледне видеото.

Днес прочути филмови и театрални актьори, направиха жива верига около кремълската администрация и издигнаха постер с лика на Устинов.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви, че Кремъл взима за сведение обществения отзвук, провокиран от делото срещу Устинов, но нито държавният глава, нито неговата администрация могат да повлияят на решението на съда.

"Съществува законно право да не се съгласиш с решението на съда, да го обжалваш пред вишестоящи съдебни инстанции. Това право, доколкото разбираме, е било използвано. Сега остава да чакаме кога ще се състои разглеждането на обжалването", подчерта Песков.

Руския съд постанови днес да бъде освободен друг демонстрант, заплашен от присъда от години затвор за нападение срещу полицай, предаде Асошиейтед прес.

След като бе настояла обвиняемият Айдар Губайдулин да остане в затвора, на днешното заседание на съда в Москва прокуратурата поиска от съдията той да бъде освободен под гаранция срещу подписка, за да бъде прецизирано обвинението.

Съдът се съгласи, че има несъответствия между предявеното обвинение и фактическите обстоятелства по делото и Губайдулин бе пуснат да излезе от стъклената клетка в съдебната зала.

Той също е един от десетките руски граждани, които може да бъдат осъдени на затвор заради участието си в опозиционен протест в Москва на 27 юли. Четирима души вече получиха присъди от две до три и половина години.

Над 50 православни свещеници подписаха вчера петиция, в която изразяват своята загриженост от факта, че присъдите са "опит за сплашване", а не са основани на "справедлива преценка" на действията на обвиняемите. Духовниците се позовават на Библията, като казват, че лъжесвидетелството също е грях.

Повечето от присъдите се основават на показания на полицаи, които не съответстват на видеозаписи на събитията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят