Протест заради спор за заплати в столичната спешна помощ

Протест заради спор за заплати в столичната спешна помощ

Спешните медици в София излязоха на протест заради несъгласие с политиката на увеличение на заплатите в структурата. Лекари и медицински сестри недоволстват, че най-голямо било увеличението на заплатите в администрацията, с което обаче директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев не е съгласен.

Според д-р Пламен Паликарски от КНСБ причина за недоволството е разликата в процентното увеличение на заплащането за различните длъжности.

“Има процентни вдигания на някои хора, които работят на длъжност в администрацията и които са малко по-високи, отколкото това увеличение при работещите в оперативните екипи – сестри, лекари и фелдшери“, пказа той, цитиран от БНР.

Гелев коментира, че не разбира защо едва сега колегите му протестират, при положение, че протоколът е подписан на 6 юни.

Той обясни какво е заплащането в момента в Спешния център в столицата. “Начинаещ лекар започва с 1260 лева – това е лекар, който има само диплома и нула трудов стаж. След една година заплатата му става 1370 лева. Когато придобие специалност, на петата година, получава 1480 лева. Когато е с две специалности 1500 лева. Проблемът, който тревожи нашите хора, са три заплати, в които незнайно защо са се вторачили. Това са на главния юрист, на който от 1000 леваа става 1300, на специалиста по условия на труд – по същия начин и на завеждащия архива ни“, каза Гелев.

Той посочи, че при сливането на спешните центрове на София–област и София град 11 човека от обединената администрация са били съкратени за сметка на разкриването на длъжности за медици, а работата се е поела от намаления екип администрация.

“Няма кой да ме убеди, че един юрист трябва да получава примерно колкото една сестра“, посочи той.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?