Протест заради спор за заплати в столичната спешна помощ

Протест заради спор за заплати в столичната спешна помощ

Спешните медици в София излязоха на протест заради несъгласие с политиката на увеличение на заплатите в структурата. Лекари и медицински сестри недоволстват, че най-голямо било увеличението на заплатите в администрацията, с което обаче директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев не е съгласен.

Според д-р Пламен Паликарски от КНСБ причина за недоволството е разликата в процентното увеличение на заплащането за различните длъжности.

“Има процентни вдигания на някои хора, които работят на длъжност в администрацията и които са малко по-високи, отколкото това увеличение при работещите в оперативните екипи – сестри, лекари и фелдшери“, пказа той, цитиран от БНР.

Гелев коментира, че не разбира защо едва сега колегите му протестират, при положение, че протоколът е подписан на 6 юни.

Той обясни какво е заплащането в момента в Спешния център в столицата. “Начинаещ лекар започва с 1260 лева – това е лекар, който има само диплома и нула трудов стаж. След една година заплатата му става 1370 лева. Когато придобие специалност, на петата година, получава 1480 лева. Когато е с две специалности 1500 лева. Проблемът, който тревожи нашите хора, са три заплати, в които незнайно защо са се вторачили. Това са на главния юрист, на който от 1000 леваа става 1300, на специалиста по условия на труд – по същия начин и на завеждащия архива ни“, каза Гелев.

Той посочи, че при сливането на спешните центрове на София–област и София град 11 човека от обединената администрация са били съкратени за сметка на разкриването на длъжности за медици, а работата се е поела от намаления екип администрация.

“Няма кой да ме убеди, че един юрист трябва да получава примерно колкото една сестра“, посочи той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?