"Ню Йорк таймс":

Протестът в България показа безсилието на ЕС да влияе на София

Сн. БГНЕС

Протестиращите в България откриха колко трудно е да се донесе промяна дори в страна, която от шест години е член на ЕС, пише в обширен репортаж за България ”Ню Йорк таймс”. В материала си авторът Андрю Хигинс прави паралел между протестите в Украйна, на която не е обещано членство в ЕС, и България, където демонстрациите продължават месеци наред.

”Докато украинците лагеруват в столицата си с искане за по-близки отношения с Европа, българският студент и един от лидерите на протестите в България Борис Рангелов отправя отрезвяващо послание от столицата на друга бивша комунистическа страна, но която, за разлика от Украйна, се е присъединила към ЕС преди години – промените отнемат много време”, пише изданието.

”Докато протестиращите в Украйна са на улиците от едва няколко седмици, искайки оставката на правителството, което те смятат за корумпирано и дискредитирано, Рангелов протестира от февруари, за да се изправи срещу силно корумпираните политически и икономически властелини в родната му страна”, се посочва в материала.

 ”Би трябвало да бъдем вписани в Книгата на рекордите на Гинес”, казва Рангелов.

”Българските демонстранти откриха колко трудно е да се донесе промяна дори в страна, която от шест години е член на ЕС, към който украинският президент отказа да присъедини страната си през ноември, предизвиквайки масови протести”, коментира изданието.

”Безконечната политическа безизходица засили дълбокото разочарование сред българите, които се надяваха, че европейското членство означава отворен път към по-просперираща, справедлива и прозрачна система, и им даде по-реалистична представа за това какво участие в ЕС наистина може да донесе”, посочва изданието.

Акцентира се и върху безсилието на Европейския съюз да засили влиянието си в подкрепа на промените в България въпреки острите критики от Брюксел и неговите депутати, както и прекратяването на някои помощи.

Меглена Кунева коментира пред изданието, че никога не е мислила, че страната ѝ ще е в толкова лошо състояние. "Смятах, че ще сме напреднали и ще се движим по-добре и по-бързо."

В статията се казва, че никой в България не мисли, че членството в ЕС не е донесло ползи или че е било грешка, а според Кунева "без членство в ЕС България днес щеше да е по-зле и от Украйна."

Но тя допълва, че за голяма част от политическата класа на страната еврочленството е било "само за еврофондовете и как може да се краде от тях" и никога за европейски ценности и върховенство на закона.

Изданието отбелязва, че Делян Пеевски се е превърнал в "символ на оплетените и близки връзки между българските бизнес кланове и държавния апарат, особено неговите органи за сигурност".

Споделяне

Още по темата

Още от България