Протести блокираха петролно находище в Ирак

Протести блокираха петролно находище в Ирак

Стотици иракчани блокираха за втори пореден ден достъпа до петролно находище в южната част от страната, където редица градове все още са парализирани от протестното движение, започнало преди три месеца, съобщи Франс прес.

Находището в Насирия (на около 300 км южно от Багдад), където се добиват по 82 000 барела петрол дневно, е блокирано от демонстранти, настояващи за работни места, съобщиха служители от бранша.

Това е първото прекъсване на потока от "черно злато" в Ирак - втория производител в ОПЕК - от 1 октомври, когато избухнаха първите от десетилетия големи протести срещу властите, обвинявани в корупция и некомпетентност, и техния поддръжник Иран.

В повечето южни градове вече от два месеца са затворени държавните учреждения и училищата.

Демонстранти отново обявиха вчера в Диуания "обща стачка", за да упражнят натиск върху властите.

Ирак изнася средно 3.6 милиона барела петрол на ден. От три месеца в страната бушува бунт, отнел досега живота на близо 460 души. Ранените са 25 000.

Неотдавна насилието започна да стихва, но правителствената комисия по човешките права съобщи, че все още няма данни за съдбата на 56 активисти. А според ООН "милиции" водят мащабна кампания за сплашване и убийства, чиито жертви стават демонстранти и видни фигури, участващи в протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят