Протести в Черна Гора при ръкополагането на епископ от Сръбската православна църква

Протести в Черна Гора при ръкополагането на епископ от Сръбската православна църква

Черногорската полиция разпръсна тази сутрин хиляди демонстранти, събрали се в историческия град Цетине, за да попречат на насрочената за днес церемония по ръкополагане на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, митрополит Йоаникий, съобщи Франс прес. Агенцията се позовава на обществената телевизия на Черна гора.

Специалните сили използваха сълзотворен газ срещу множеството на централния площад на града, само на стотина метра от манастира, в който ще се състои церемонията. Демонстрантите протестират срещу провеждането ѝ в манастира в Цетине, смятан за символ на черногорската държава. Въпросът породи в последните дни голямо напрежение в Черна гора, където в края на миналата година на власт дойде правителство, смятано за близко до Сръбската православна църква със седалище в Белград.

След като Черна гора се отдели от Сърбия привържениците на черногорска идентичност се обявяват за признаване на самостоятелна черногорска църква, отделна от сръбската. Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?