Протестиращи учредиха граждански движения с уговорката, че няма да се явяват на избори

Демонстрации срещу приватизацията на ”БДЖ - Товарни превози" в София, Варна и Бургас

Протестиращи учредиха граждански движения с уговорката, че няма да се явяват на избори

Представители на протестиращите се събраха в София и Габрово, като поставиха началото на две граждански движения. Участници в протестите изрично уточниха, че това не са бъдещи партии и нямат претенциите да се явяват на избори, а да упражняват граждански контрол над институциите.

Част от протестиращите обявиха в събота предстоящите предсрочни избори за нелегитимни още преди провеждането им, тъй като техни искания за промени в Изборния кодекс не са били приети.

Същевременно в други градове на страната граждани също излязоха на протести, като в София, Варна и Бургас се проведоха демонстрации срещу приватизацията на ”БДЖ - Товарни превози".

В София бе поставено началото на движение ”Орлов мост – за промяната”

На протестна конференция в София протестиращите обявиха намерението си да сформират гражданско движение ”Орлов мост – за промяната” и започнаха да събират подписи за целта. Един от организаторите на протестите и учредител на гражданското движение Янаки Ганчев заяви пред журналисти, че това е следваща стъпка след протестите на Орлов мост, като основната ѝ цел е противопоставяне на решенията на правителството в оставка за предсрочните парламентарни избори. Ганчев отбеляза, че движение ”Орлов мост – за промяната” в никакъв случай няма да се превърне в политическа партия и няма да участва в изборния процес.

Ганчев припомни от трибуната, че са изпратили до президента шест искания, сред които и това партиите и инициативните комитети да бъдат поставени в равностойно положение за предстоящите избори.

”Тъй като това не се случи от движение "Орлов мост за промяна" казват: "Не на предсрочните избори!", "Нелегитимност на изборите", "Непризнаване на резултатите от изборите". Президентът не само не ни обърна внимание, но и разбрахме, че е обсъждано въвеждането на военно положение във връзка с протестите”, каза Ганчев.

Протестиращите се обърнаха към президента да застане зад българския народ, а не зад олигарсите или в противен случай неговият мандат няма да завърши.

Протестиращите ще се съберат отново утре в 10.40 часа на Орлов мост, от където ще тръгне протестно шествие.

В Габрово учредиха национална гражданска инициатива

Други около 70 представители на протестиращите в страната пък се събраха в събота в Габрово, за да учредят национална гражданска инициатива, чието име ще стане ясно по-късно.  Сдружението ще се представлява от инициативен комитет от 7 души, които предстои да бъдат избрани. Те ще представляват пред институциите в София 35-те града, чийто представители се събраха в Габрово, съобщи един от организатороите на протестите Ангел Славчев.

”На този етап партии няма да учредяваме. Това не ни е самоцел, нашата цел е наистина да има контрол и прозрачност на това, което се случва и на решенията, които взимат управляващите. Смятаме, че това е първа стъпка към разсекретяване на тези мафиотски сделки, които са правени в годините”, каза Славчев.

"Категорично отказваме да участваме на тези избори, защото смятаме, че това е пълен фарс", каза още Славчев. 

На сбирка в Пловдив обявиха опит за дестабилизация на президентската институция

Кръгла маса на представители на протестиращи, неправителствени и браншови организации се състоя и в Пловдив. Те се обединиха около тезата, че определени икономически лобита се опитват да дестабилизират президентската институция с цел Росен Плевнелиев да бъде притиснат да защитава конкретни икономически интереси. Участниците обявиха създаването на инициативен комитет ”Пловдив", който ще работи за това да бъдат решени проблемите на гражданите, на малкия и среден бизнес, както и за подобряване условията на живот и бизнес в региона.

Участниците в тази кръгла маса се разграничиха от традиционния неделен протест в 11 часа. В Пловдив утре те ще имат свое шествие, което ще тръгне в 15 часа.  Опасенията на някои от участниците в дискусията са, че икономически кръгове работя усилено, за да сринат валутния борд.

"Сценарият, който се подготвя, е България да се върне във времето на 1996 година. Да се стигне до тотална загуба на спестяванията на хората и огромни печалби на олигарси и монополи" , твърди Красимир Коев.

Шествия и блокада на влак срещу приватизацията на ”БДЖ - Товарни превози"

Протестно шествие от Централна гара в София до Министерския съвет организира Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Протестиращите издигнаха плакати "БДЖ не се продава, нито подарява" и "Смъртта на БДЖ за народа е въже". Те настояха приватизацията на ”БДЖ - Товарни превози" да бъде спряна до избора на нов парламент и ново правителство, като дружеството да остане държавно предприятие и да се потърсят начини за решаването на проблема с дълга му.

Координаторът на инициативата Веселин Кирев заяви, че държавата трябва да се намеси.

”Общият дълг на дружеството е 700 млн.лева, а началната сума за приватизацията е 100 млн. лв. -  едва 1/7 от дълга ще бъде покрит с тази сума. Дружеството се води към умишлен фалит от ръководството на БДЖ и от бившия министър на транспорта Ивайло Московски”, каза той.

Протестиращите заявиха, че са се събрали, за да спасят железницата, ” тъй като може да се превърнем в първата държава в света без железопътен транспорт”.

Във Варна протестиращи  насядаха по железопътните релси, като по този начин блокираха движението на влака, който трябваше да замине за Добрич. Полицията се намеси и започна да разгонва демонстрантите. Силите на реда освободиха линията, позволявайки на влака да отпътува с 15-20 минути закъснение.

Около 50 души в Бургас също излязоха на протест срещу приватизацията на БДЖ "Товарни превози" и пристанището. Шествието започна в 11 часа пред сградата на съдебната палата. Там протестиращите изложиха искането си за контрол на приватизационните сделки в страната от момента на подаването на оставката на правителството. Протестиращите продължиха с плакати "Не на приватизацията на БДЖ и пристанището!" по главната улица "Александровска", спряха се пред сградата на Община Бургас и достигнаха до Централна гара Бургас.

Скромен протест пред общината във Варна

Във Варна около 50 протестиращи се събраха  пред общината, за да изразят за пореден ден недоволството си. Сборният пункт на най-ентусиазираните и активни варненци вече не е в градинката до сградата на кметството, а около грамадата от камъни, издигната като символ на протеста на Пламен Горанов, който почина, след като се самозапали на същото място.

Основното искане на протестиращите във Варна остава разпускането на Общинския съвет,  заяви Кънчо Бонев, участник в протеста.

Бонев уточни, че хората от протеста категорично се разграничават от други протестиращи, които искат общинските съветници да продължат да заседават, но само по програмите за европроектите.

Очаква се в неделя варненци да излязат на по-многоброен протест.

Споделяне

Още от България