Заради заплахите и арогантното отношение на Стати Статев

Протестиращите студенти поискаха оставката на ректора на УНСС

Протестиращите студенти поискаха оставката на ректора на УНСС

„Ранобудните студенти” поискаха в събота оставката на ректора на УНСС Стати Статев заради скандалния запис, от който става ясно как той заплашва „окупаторите” в стопанския университет, предлага им да емигрират, щом не им харесва в България и ги пита защо не са протестирали срещу измирането на мамутите.

“Не може това каруцарско поведение да бъде на човек, част от академичното представителство на УНСС. Ние, “Ранобудните студенти”, искаме оставката на Стати Статев за обидите, които той нанесе на студентите”, обявиха студентите по време на първата си пресконференция в 272-а аудитория в Софийския университет.

Обясниха и, че в началото на окупацията дори не са предполагали, че колегите им в УНСС ще ги подкрепят „заради репутацията, която се носи там”. За пореден път те увериха, че няма да прекратят протестните си действия до оставката на правителството.

“Няма да имаме друго искане. Ако имаме, това ще означава, че ние ще преговаряме с тях, а с такова правителство ние няма да преговаряме”, коментираха те.

По думите им с колегите им в Ректората работят по конкретни законодателни предложения, които да отправят към парламента. Много студенти са разделени на работни групи, които са съсредоточени върху идеи и промени в здравеопазването, образованието и други важни за обществото теми, заявиха „ранобудните”.

“Образованието трябва да е еманципиращо и да ни помага да развиваме аналитичен апарат, който ни прави самостоятелни и критични, а не ни снабдява просто с умения, адаптирани за краткосрочните нужди на пазара на труда. Ние си представяме образованието на бъдещето като интегрирано и интегриращо, където различните предмети се свързват и подпомагат един друг в непрекъснат диалог и обмен на идеи, а преподавателите включват студентите и учениците в научните проекти. Според нашето виждане гражданското образование трябва да агрегира всички етноси в единно общество. Това е възможно само с помощта на ментори с достойнство. Затова искаме заплащане за учителите и преподавателите, което ги освобождава от постоянното напрежение да мислят за пари и оцеляване”, смятат студентите по отношение на образователната реформа.

“Ранобудните студенти” призоваха на утрешния протест гражданите да ги подкрепят пред Ректората в 11.00 часа, за когато е планиран национален протест по повод годишнината от падането на тоталитарната власт на 10 ноември 1989 г.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?