Протоколите на хронично болни пациенти за лекарства ще се удължават, за да избегнат опашки

Зам.-министър Жени Начева

Рецепти и протоколи на хронично болни пациенти, които получават лекарства по линия на НЗОК, ще бъдат удължени, за да се избегне чакането им по опашки в болници и поликлиники за подновяването им. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в сряда. Мярката е взета на неприсъствено заседание на Надзорния съвет на НЗОК и ще бъде сведена до знанието на лекарите. Тя засяга пациенти с диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и др.

"Ще удължим срока на протоколите, така че хората да не трябва да се явяват лично и да чакат по опашки взели сме решеие", обяви Начева. Преди ден стана ясно, че част от лекарските комисии, издаващи протоколи на хронично болни пациенти не работят като предпазна мярка срещу разпространението на вирусни инфекции.

Начева съобщи, че по преценка на лекаря или лекарската комисия срокът на протокола ще може да се удължава до 1 година без пациентът да се явява лично.

До скоро протоколите бяха със срок на валидност 6 месеца, но този срок беше удължен на година. За хората, чиито протоколи обаче изтичат сега и трябва да се явяват за подновяване, неработещите комисии са проблем.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?