Процедурата по изслушване на кандидатите за ЦИК се оказа формалност

Активист от февруарските протести се опита да "превземе" мястото на десните в комисията

Николай Гацев

Правната комисия в парламента изслуша в понеделник 24-те кандидати за членове на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), като се натъкна на юридически казус около това могат ли адвокати да участват в ЦИК. Въпросът възникна покрай номинирания от Реформаторския блок (РБ) Ивайло Ивков за член на комисията, но както се оказа, дори той да се откаже или да го откажат от участие в ЦИК, проблем няма, тъй като реформаторите могат да посочат друг на негово място, а процедурата по изслушването е повече или по-малко формалност.

Предстои номинациите за четирите ръководни поста в ЦИК - на председателя, двамата му заместници и секретаря, да бъдат внесени в Народното събрание, а предложенията за "редови" членове на ЦИК – при президента. След това държавният глава и НС ще имат три дни за окончателното назначаване на комисията, която по план на управляващите ще бъде сформирана на 21 март.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с квотното разпределение на местата в ЦИК – ГЕРБ настояват за една бройка повече от БСП, но според изчисленията на управляващите двете партии трябва да имат еднакъв брой представители.

Адв. Ивайло Ивков, който е предложен за член на ЦИК от РБ, заяви пред народните представители, че ако се окаже невъзможно съвместяването на адвокатска практика с работата в ЦИК, той ще предпочете практиката си. Изборният кодекс не е достатъчно ясен в това отношение, така че юристи трябва да се произнесат.

От това обаче не следва драма, тъй като РБ ще може да ползва своята квота и да я попълни със следващ кандидат, въпреки, че процедурата по назначаване на ЦИК е изтекла.

"Дори партиите да са внесли някой кандидат в НС, в крайна сметка е важно какви имена ще се дадат на президента. По този начин в парламента могат да бъдат изслушани едни номинации, а формациите да решат съвсем различно нещо и да си внесат при Плевнелиев други имена", обясниха социалисти дупката в закона.

Шоуто на Гацев

Номинацията на Ивков, направена формално от Синята коалиция, защото това е форматът на десните партии, под който имат представители в Европарламента, доведе и до още един правен казус.

В залата, където се провеждаше изслушването, нахлу познатият от февруарските протести Николай Гацев. Той използва ефирното време на БНТ и изненадващо показа пълномощно, с което претендира да бъде представител на Синята коалиция и поиска парламентът да "заличи" номинацията на Ивков, защото той възнамерявал да представи свой експерт.

Аргументът му беше, че коалицията се представлява нелегитимно от бившите председатели на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов, а Димитров вече дори не е член на СДС.

Гацев е един от основателите на движение "Орлов мост на промяната" и бивш член на СДС. Преди години пак той бе основната маша на Пламен Юруков, който след като не бе избран за лидер на Съюза на демократичните сили, използва именно Гацев, за да оспори лидерството на Мартин Димитров.

Синята коалиция беше сформирана за изборите за Европейски парламент и Народно събрание през 2009 г. от СДС, ДСБ, Българската социалдемократическа партия (БСДП), "Обединени земеделци" и Радикалдемократическата партия на България.

Заради опита на бившия председател на СДС Пламен Юруков да регистрира партията си самостоятелно за евроизборите, отново с помощта на Гацев, тя формално отпадна от коалицията, но за парламентарния вот беше включена.

Синята коалиция има право на член на ЦИК, защото има представители в Европарламента – Светослав Малинов и Надежда Нейнски. Кандидатурата на Иво Ивков беше внесена от Мартин Димитров и сегашния председател на ДСБ Радан Кънев с пълномощно от Костов и беше съгласувана с Реформаторския блок, в който членуват двете партии. От блока очакват президентът да уважи номинацията им.

Пълномощното на Гацев е подписано от БСДП и Радикалдемократическата партия, с което, по думите му, той представлявал Синята коалиция и оттеглял кандидатурата на Ивков. Пред журналисти поясни, че утре смята да внесе при президента нова номинация и дори би поканил Реформаторския блок на разговори. "Не е изключено отново да внесем Ивков, но аз не го познавам", заяви Гацев.

Според юристи, обаче пълномощното му е нищожно, тъй като в споразумението на Синята коалиция е изрично записано, че формацията се представлява от физическите лица Иван Костов и Мартин Димитров.

Изслушването и "бронирана, прозрачна къща от стъкло"

Изслушването на кандидатите продължи близо четири часа. Всеки номиниран бе представян от партията, която го е издигнала, след което депутатите и представителите на президентството имаха право да отправят въпроси.

Основната тема, по която бяха препитвани кандидатите, бе прозрачността на ЦИК и ролята на предвидения в закона Граждански съвет.

Повечето кандидати са единодушни, че участието на гражданските организации ще бъде от полза както за ЦИК, така и за обществото. Кандидатът на ГЕРБ Маргарита Златарева коментира, че предвидената в Изборния кодекс публичност е "модерна", но би могла и да затрудни работата на комисията.

Номинираната от БСП за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, издигната от организацията на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков – Институт за модерна политика (ИМП), заяви, че иска да променя системата отвътре и затова е готова да оглави комисията.

"Всички сте наясно, че години наред ИМП извършва мониторинг на управлението и знаете колко критични сме били. И продължаваме. Сега имам възможността отвътре, с цялата си отговорност да приложа на практика, да въздействам това добро управление да се случи", посочи тя. А един от вносителите на кандидатурата ѝ – Мая Манолова (БСП) подчерта, че с Алексиева социалистите изпълняват ангажимента да издигнат гражданска, непартийна кандидатура.

Алексиева е работила като експерт и съветник към Министерството на извънредните ситуации в мандата на Тройната коалиция.

Може би за да направи добро впечатление на бъдещата председателка, номинираната на "Атака" Мария Мусурлиева, дори цитира Алексиева с част от изказването ѝ пред гражданската комисия миналата седмица. Тогава Ивилина Алексиева обясни, че си представя ЦИК като "стъклена къща", за да бъде прозрачна за гражданите.

В понеделник Мусурлиева реши да внесе свой щрих, отбелязвайки, че "тази прозрачна стъклена къща трябва да бъде и все пак малко бронирана".

Предложеният от граждански организации и номиниран от ГЕРБ Цветозар Томов пък получи похвали от Мая Манолова, която заяви, че била впечатлена от представянето му при предишното изслушване миналата седмица. "Защитавал е честно и морално каузите си. Ако имах възможност друга, освен морална, бих подкрепила Томов. Защото дори и да мислим различно по много въпроси, работата на ЦИК от подобни кандидатури само ще спечели", подчерта Манолова. Самият Томов заяви, че му се иска да достигне до стадий, в който България имала професионална администрация, независима от партийните квоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?