Проверка установила, че няма нарушения при оценяването на изпита по литература след седми клас

Не са установени нарушения в процедурата на проверка на писмените работи по български език и литература на седмокласниците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Това показват резултатите от проверката, разпоредена от министър Владимир Атанасов върху работата на Комисията за проверка и оценка на изпита по български език и литература за кандидатстване след седми клас.

За организацията на изпита са отговорни няколко независими една от друга комисии, определени със заповед на началника на столичния инспекторат.

Министърът разпореди проверката след публикация в столичен всекидневник от миналия петък, че в София е имало възможност да се подменят оценки от изпита по български език и литература срещу сума от 1000 лева или да се видят предварително писмените работи при заплащане от 400 лева на проверителите. Според изданието това е причината за многото отлични оценки в столицата.

Комисията за проверка и оценка на изпитните работи няма достъп до малките пликове с имената на кандидатите, а те се съхраняват от Комисията по разсекретяване, поясниха по този повод от министерството.

Председателят на комисията за проверка предава общите протоколи с окончателните оценки по фиктивните номера на кандидат-гимназистите на Комисията по разсекретяване. Тя вписва в общ протокол трите имена и входящия номер на всеки ученик срещу фиктивния номер на писмената работа. Комисията по разсекретяване на работите предава този общ протокол на председателя на Комисията по информационно осигуряване и класиране. Общият протокол с всички вписани данни се предава на председателя на Комисията за информационно осигуряване и класиране, която изготвя компютърната разпечатка с резултатите.

Данните от нея се сверяват с данните от общия протокол от Комисия за контролно сверяване.

Комисията по записване на учениците получава разпечатка с имената на приетите гимназисти, извършва записването и изготвя списъци след всяко класиране, обясниха от министерството.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?