Проверката на Костов може да приключи до петък

Не образувано следствено дело по обвиненията на бившия вътрешен министър Богомил Бонев срещу Иван Костов, а само предварителна проверка, която може да приключи до края на седмицата.

Това заяви в сряда директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров пред Би Ти Ви по повод съобщеното от прокуратурата в понеделник, че е разпоредена проверка срещу бившия премиер и настоящ лидер на Демократи за силна България (ДСБ) по твърденията на Бонев в предаването "Всяка неделя" на БНТ.

Иван Костов заяви, че ако до края на седмицата не бъдат обявени резултати от проверката, ще означава, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка.

Шефът на националното следствие обясни, че чрез предварителната проверка трябва да установи дали има основателно предположение, че е извършено престъпление.

Проверката на бившия премиер не е сензация и не е политическа поръчка, каза още Александров и добави: "Надявам се да приключи до петък, но ако това не стане, не бива да се драматизира".

От обясненията на Александров стана ясно, че при предварителната проверка може да се направят изводи не само по твърденията на Бонев към Иван Костов, но и относно самия Бонев, както и за други лица.

"Може при предварителната проверка да се натъкнем на факти и обстоятелства, които говорят за извършени престъпления от други лица, не от тези, които са споменати в предварителните. . . пък и нищо не ограничава възможностите на прокуратурата и следствието да разшири предмета на тази проверка и извън това, което е било съобщено", по думите на Александров.

Самият Богомил Бонев нито веднъж не потвърди по време на предаването, че изговорените от него обвинения към Костов са фактически верни. Запитан от водещия дали не представя една "фантазия", Бонев отговори, че тя е достойна за проверка от прокуратурата.

В сряда шефът на следствието отказа да каже кога ще бъде викан на разпит Иван Костов, но изрази надежда до петък да има резултат от предварителната проверка.

Предишния ден Костов заяви пред журналисти, че "безумните клевети", изприказвани във "Всяка неделя", могат да бъдат проверени буквално за няколко часа. Според него е много лесно да се позвъни в посолството на Швейцария и да се установи дали му е било отнемано правото да пребивава в държавата и дали е залавян с 500 хиляди швейцарски франка, както заяви Бонев.

Няма нищо по-просто от това да се установи притежавам ли Булбанк, това е въпрос на справка която може да се направи за 2 часа, добави Костов по повод друго обвинение на бившия си министър.

Смятаме, че поръчката за това оклеветяване във "Всяка неделя" идва от прокуратурата, най-вече заради това, че ДСБ се обяви за сериозни структурни промени на съдебната власт и изваждане на прокуратурата и следствието от нея, каза Иван Костов.

В сряда представители на ДСБ се срещат с ръководителя на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, за да го запознаят с концепцията на партията за промени в конституцията.

ДСБ предлагат с промени в основния закон да бъде регламентирано, че съдебна власт е само съдът. Следствието и прокуратурата да преминат към изпълнителната власт: следствието - към МВР, а прокуратурата - към министерството на правосъдието, като министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор.

Още от България