Проверката на "Софийски имоти" зацикля

Към момента няма движение по нито едно от решенията и препоръките, които Столичният общински съвет (СОС) взе преди Коледа във връзка с дейността на общинската фирма "Софийски имоти", чиято сделка с апортирането на 11 терена от Южния парк в смесеното дружество "София сити къмпани" бе обявена като неизгодна и подлежаща на разтрогване.

СОС взе решение да освободи Съвета на директорите на "Софийски имоти", а специално сформираната проверяваща комисия препоръча до края на януари дружеството да бъде преструктурирано.

Беше предвидено прокуратурата да бъде сезирана заради нарушена разпоредба от Търговски закон, която забранява на членовете на борда да представляват акционерите, какъвто е случаят в "София сити къмпани", където всички представители на акционерите в общото събрание са и членове на съвета на директорите.

Към сегашния момент няма развитие на нито една от тези четири препоръки на проверяващата комисия, гласувани с мнозинство от СОС.

За да се разтрогне сделката, според юристите на общината, трябва да се свика Общо събрание на смесеното дружество "София сити къмпани" и на него да бъде обсъден въпроса и механизма, по който да се прекратят отношенията между съдружниците, защото общината трябва да си върне имотите, а съдружниците да си вземат депозираните пари. Информация обаче за дата, на която ще се проведе подобно общо събрание, няма.

Другият въпрос - за избирането на ново ръководство на "Софийски имоти", се оказва обвързан с преструктурирането на дружеството. Според Вили Лилков, общински съветник от СДС, който е член на проверяващата комисия, до сега нито е обсъждано това преструктуриране, нито са постъпвали конкретни предложения по темата.

Запитан какво става с проверката на "Софийски имоти", кметът Софиянски каза днес пред Нова телевизия, че "нещата отиват към едно нормално решение". Според него трябва да се очаква резултат, който ще удовлетворява интересите на хората.

"Имотите ще бъдат разпределени. Една голяма част ще останат на разположение на Общински съвет. Една голяма част ще отидат в Агенцията по приватизация, а смесените дружества в зависимост от целесъобразността им постепенно ще бъдат закрити", обясни Софиянски.

За да стане всичко това, обаче, трябва да приключи проверката на временната комисия, която ще разгледа и останалите сделки на "Софийски имоти".

19 януари е датата, на която комисията ще докладва за текущия резултат от проверката на общинските фирми. Въпреки очакванията, че отчетът на общинарите най-после ще внесе светлина около дейността на придобилата скандална известност "Софийски имоти", днес се разбра, че комисия ще докладва само за пет общински дружества - "Спортна София", "Паркинги и гаражи", Общинската Агенция за приватизация и пазари "Перуника" и "Витоша".

Проверяващите мотивират забавянето на пълния доклад доклада с големия по обем информация, която трябва да бъде обработена. Оказва се, че макар вече няколко месеца да текат скандали около въпросното дружество, ескалирали до степен, че семейството на лидера на СДС и шефа на Общинска банка бяха заплашвани, а бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев беше принуден да излезе от дясната коалиция и остана в СОС като независим, все още има документи, които не са предоставени на проверяващата комисия.

Не знае например какво е актуалното състояние на смесените дружества, в които участва "Софийски имоти", което буквално означава, че не е ясно дали ако при учредяването на търговското сътрудничество общината е участвала с 50%, този относителен дял сега не сведен до 5-10% чрез процедура по вдигане на капитала.

Други тъмни петна са кредите, вземани от "Софийски имоти", спонсорствата на спортни клубове като ФК "Славия", отстъпеното право на строеж върху общински терени и други.

Независимо, че под натиска на обществения скандал, коалицията "Гергьовден, БЗНС - НС - ДП", прие да бъде разтурена сделката със "София сити къмпани", където съдружници на общината са фирми, свързани със силовата групировка СИК, все още не е ясно дали съветниците от коалицията не търсят вратички за спасяване на сделки, партньорства и далавери, наследени от Тошко Добрев и бившия шеф на СОС Антоан Николов.

Не е ясно и дали СДС са готови за тотално скъсване с практиките от миналото, като се има предвид, че по време на предишния общински съвет дейността на "Софийски имоти" бе покровителствана от всички политически сили.

Затова не са изненадващи мнения на представители от администрацията на СОС, че казусът "Софийски имоти" няма да бъде решен толкова лесно, защото фирмата е една от "тухлите в цялостната конструкция на общинската дейност" до момента и ако тя бъде разбутана, съществува риск да се срути всичко, градено до момента.

Споделяне

Още от България