Проверяват се нови съмнителни за свински грип случаи у нас

В България досега са изследвани 35 случая, за които има съмнение за "свински грип". В сряда са направени изследвания на четири-пет заболели от грип хора, съобщи  д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерството на здравеопазването. Към момента не е доказано дали са заразени с новия вирус.

Зам.-здравният министър Валери Цеков обаче предупреди, че е може да се очакват още заболели в България. Здравният министър Евгений Желев заяви, че заболелият българин е в добро състояние, а близките му са под наблюдение.

Най-вероятно в четвъртък ще бъде изписан от великотърновската болница младежът, който бе заразен с новия грип от типа А (H1N1), съобщи директорът на лечебното заведение Даниел Илиев. Той уточни, че 21-годишният Иван Димитров вече не проявява симптоми на заболяването и към момента е под наблюдение.

Независимо от това, че ситуацията у нас не е тревожна, се работи с пълна сила по подготовката за зимния сезон, когато е възможно случаите да се увеличат, увериха от здравното министерство. Осигуряват се необходимите количества противовирусни препарати, оптимизират се организацията и условията на работа в лабораториите. Засилва се контролът по граничните пунктове и предстои да се закупят още тестове за изследване при съмнение за свински грип.

В световен мащаб епидемията се развива вълнообразно, с известно повишение на регистрираните случаи в страните от Южното полукълбо, където най-засегнати са Австралия, Чили и Аржентина. Във връзка с това не се препоръчва на български граждани пътуване до тези страни.

В Европа най-засегнати са Великобритания - с 255 и Испания със 180 потвърдени случая.

Ситуацията на Балканския полуостров продължава да бъде относително спокойна. Румъния и Гърция са съобщили за по пет потвърдени случая. Турция е потвърдила за двама.

Очаква се в следващите месеци да се увеличават случаите на болестта в Южното полукълбо и да намаляват в Северното. Съгласно договореността, постигната на среща в Люксембург, нито една страна не си е позволила да въведе мерки за ограничаване движението на хора.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?